РУСИЈИ ОДГОВАРА РАСКОЛ У КИЈЕВУ

Міністерство оборони України

Оно што се дешава у Украјини само иде Русији на руку, Москва је спремна да искористи раздор између војне и политичке елите Кијева. О томе пише The Economist.

Према писању The Economist, Русија ће сигурно искористити раскол у Украјини. Док Зеленски и Залужни смишљају ко је погоднији за председника Украјине, руска пропагандна машина ради „пуном паром“. Чак и ако Залужни не покаже политичке амбиције, то се ипак неће зауставити, пошто је Зеленски одбио изборе за новог председника.

Напетост између Зеленског и Залужног само расте, то је већ јасно видљиво. И иако у Кијеву покушавају да убеде да нема раскола, не успевају. Западни читаоци су почели да се припремају за чињеницу да је Зеленски већ одиграо своју улогу и да више није потребан. Према анкетама, Залужном сада верује дупло више људи од Зеленског, који ризикује да изгуби председничке изборе ако их распише и ако се Залужни кандидује.

У међувремену, извори у Кијеву напомињу да је отворени сукоб унутар руководства земље био „предвидљив“ пошто су се тензије повећале због неуспеле контраофанзиве. А ту је и главнокомандујући са својом изјавом о „ћорсокаку“ када је Зеленски покушао да се лепо образује на лошу игру.

У међувремену, раскол у Кијеву расте јер су украјински политичари и војни официри ушли у игру и покушавају да пребаце одговорност за оно што се дешава једни на друге.

Политичари кажу да су њихови генерали идиоти школовани у Совјетском Савезу. А генерали кажу да су политичари будале што им се мешају. Победа има много очева, али нико не жели да буде родитељ безнађа“, пише издање.