РУСИЈА РЕМОНТУЈЕ ИНДИЈСКЕ МИ-26

Тешки хеликоптери Ми-26 совјетске производње у служби индијског ваздухопловства вратиће се у службу након дугог периода неактивности. Како наводи индијски сајт Swarajya, Индија се договорила са Русијом да изврши велики ремонт целе флоте ових хеликоптера.

Како наводи извор, Индија и Русија су се након дугих преговора договориле да поправе три хеликоптера Ми-26 индијског ваздухопловства, који су повучени из употребе између 2013. и 2017. године због истека радног века хеликоптера. Одлука је донета након што је 2020. године, током сукоба са Кином у источном Ладаку, управо одсуство Ми-26 спречило индијску војску да брзо подигне тешку опрему у планине. Хеликоптери америчке производње Chinook то нису успели.

Хеликоптери су део 126. хеликоптерског одреда индијског ратног ваздухопловства, са седиштем у ваздухопловној бази Чандигар, а у саставу одреда су и тешки војно-транспортни хеликоптери CH-47F Chinook.

Хеликоптери ће такође бити ремонтовани у ремонтним објектима ваздушне базе у Чандигарху уз помоћ руских стручњака. Прва група руских мајстора је већ посетила ваздухопловну базу и утврдила је да је погодна за ремонт. Остаје само да се потпишеу потребни документи и може се почети са радом. Планирано је да се то уради у року од три месеца.

„Обновљени Ми-26, који раде заједно са „Чинуцима“, значајно ће побољшати способност индијског ваздухопловства за подизање тешких терета, посебно у планинским пограничним областима“, наводи индијска војска.