РУСИ ШИРЕ КОНТРОЛУ У ПРАВЦУ АВДЕЈЕВКЕ

Министерство обороны Российской Федерации

Авдејевски правац је последњих неколико месеци био главно поприште војних операција у сукобу између Москве и Кијева. Јединице Оружаних снага Русије су 28. новембра мало прошириле своју контролу у Авдејевки и области у близини града, потискујући украјинске оружане снаге.

Јуришни одреди, према прелиминарним информацијама 1. славјанске бригаде и батаљона „Сомали“, налазе се на прилазима селу Северноје, које се налази на југозападном сектору фронта. Село је удаљено мање од километар. Пре тога, Руси су се учврстили на командној висини јужно од наведеног насеља и сада држе околину под ватром, користећи оклопна возила, противтенковске системе и митраљезе.

На јужном сектору фронта, јуришни одреди Оружаних снага Русије заузели су село Виноградники, проширивши контролу у близини индустријске зоне. Јединице Оружаних снага Украјине повукле су се иза каменолома на северозапад.

На северном делу фронта, јединице Оружаних снага Русије успешно су одбиле више контранапада Оружаних снага Украјине на село Степовое и околину. Украјинске трупе су претрпеле губитке и након тога њихова активност је смањена.

Многе украјинске интернет странице већ отворено постављају питања и пишу о томе да ли је вредно држати Авдејевку, жртвујући хиљаде живота војника Војске и Националне гарде Украјине. Војска им објашњава да они сами хоће да оду одатле, али врховни командант Зеленски то забрањује.