РАЗАРАЧ ДАМАВАНД-2 РМ ИРАНА, БИЋЕ НАОРУЖАН ХИПЕРСОНИЧНИМ РАКЕТАМА

Damavand destroyer @Iran Ministry of Defense

Према речима контраадмирала Шахрам Ираниа команданта РМ Ирана, разарач Дамаванд-2, који је познат и као Велаја, опремљен је најсавременијим морнаричким средствима, укључујући и најновије извиђачке и борбене системе, истакао је он.

„Сва одбрамбена опрема инсталирана у разарачу Дамаванд 2 је потпуно модерна“. Поред тога, командант РМ Ирана навео је да ће хиперсоничне ракете бити инсталиране на ирански домаћи разарач Дамаванд-2 који ће се придружити морнарици у блиској будућности. Пренела је новинска агенција Мехр, 3. јула.

Брод има способност да носи хеликоптере, противбродске ракете, ракете земља-ваздух, торпеда, модерне топове и топове за ПВО.

Пловило је такође опремљено уређајима за електронско ратовање.

Ратни брод користи нови модерни радар равног типа са фазном решетком, који је тестиран 2011. године.

Развој овог новог уређаја је трајао више него што се очекивало и одложио је поринуће брода до марта 2013.

Такође је замењен радар за контролу ватре модерном радарском куполом. Нови сензори, уређаји за електронско ратовање и радари су такође инсталирани на броду, чиме се додатно побољшавају његове могућности.

Брод има централни интегрисани командни систем за управљање ватром, што омогућује броду да истовремено прати 100 површинских, подземних и ваздушних циљева и бира најбољи тренутак да их нападне.

Поред одбрамбених способности, разарач Дамаванд-2 биће опремљен и офанзивним средствима, укључујући ту и хиперсоничне ракете. Ово наглашава,посвећеност Ирана јачању своје поморске моћи и обезбеђивању спремности за одговор на све потенцијалне претње.

На сликама се уочава да је брод наоружан са крстарећим ракетама.