САД ДАЛЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ДА СЕ УКРАЈИНИ ИСПОРУЧИ ПВО СИСТЕМ MIM-23 HAWK!

Амерички Блумберг објавио је у четвртак увече 8. јуна 2023. информацију да ће Пентагон у петак 9. маја саопштити нови пакет војне помоћи Кијеву који ће бити вредан 2 милијарде долара.

Издвојени новац биће искориштен за набавку лансера и ракета за ПВО систем MIM-23 HAWK и два типа ракета за ПВО систем Патриот.

Иначе САД су до сада за војну помоћ издвојили више од 36 милијарди долара, што је значајно исцрпило резерве оружаних снага САД.

Иначе САД су у октобру 2022. интензивно разматрали да се Украјини испоручи ПВО ракетни систем Raytheon MIM-23 HAWK кога је почетком 1990-тих година прошлог века заменио ракетни систем Патриот.

Фото: Shutterstock

Овај ПВО систем који потиче из ере Вијетнамског рата, неколико пута је модернизован, а после повлачења одређене једнице су ускладиштене.
Историјат ПВО система ХАWК

Развој овог ПВО система започела је 1952. године када је војска САД изразила захтев да јој је потреба савремени ракетни систем за обарање нисколетећих циљева.

Уговор за производњу додељен компанијама Нортхоп и Рајтеон.

Прва је имала задатак да конструише и направи радарску станицу за осматрање и лансер, а комапнија Рајтеон да направи ракету која има полуактивно радарско самонавођење. Серијска производња је почела 1959. а исте године је формирана била и прва батерија са овим ПВО системом MIM-23 HAWK .

Овај систем је доживео неколико фаза модернизације од 1964 до 1989, а највећа се односила на гађање циљева по даљини која је са 25 померена на 60 км, а макисмална по висини износила је 17 километара, док је максимална доња граница гађања циљева износила 60 метара.

Иначе овај ПВО систем у свом наоружању има Румунија која је за 23 милиона долара 48 лансера, 16 нишанких радара и чак 224 ракете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *