ЛЕОПАРДОВ ДЕБАКЛ НА ПОЉИМА ЗАПОРОЖЈА: Верзија А6 остала без тенковске цеви

Од тенка Леопард 2 посебно верзије А6 се очекивало много. То је био тенк чија модернизација је спадала у једну од четири најбоље у Европи и тај тенк требало је да буде кључни у пробоју украјинске војске и да помогне да Кијев под своју контролу поврати Мелитопољ, Маријупољ и Бердјанск и избије на Азовско море и на копнену границу са Кримим.

Међутим, уместо радости уследио је шок. Неки Леопард 2 Немачки су уништени 8. јуна заједно са БВП Бредли, неки су остаљени, а неки су завршили у руским рукама и пребачени у дубину територије Русије где ће техничка управа ГРУ узети те тенкове да детаљно прегеледају.

С друге стране слике уништених Леопарда 2 и даље походне васколики интернет. Нова у нису је Леопард2 А6 из немачке заоставштине од 18 донираних тенкова који је остао без тенковске цеви.

Шта је узрок није познато, погодак или неодржавање, односно нечишћење тенковске цеви.

Други случај односи се на тенк Леопард 2А6 који је гурао запаљени БВП Бредли па се ватра пренела и на њега.

Трећи случај био је удар дрона камиказе на усамљени тенк Леопард 2А6.

Немачка најављује да “нихц” неће бити од нових тенкова Леопард 2А6, а да ће уместо њих стиући верзије Леопард 1А5 из немачких, белгијских и холандских вишкова.

До сада према западним изворима од 4. јуна 2023. Украјина је изгубила 5+2 тенка Леопард 2А6, односно 7 од укупно 18 послатих; 2+`1, укупно 3 тенка Леопард 2А4, 2 лака тенка АМХ-10РЦ, и 18+2 укупно 20 борбених возила пешадије, само на Запорошком правцу фронта.

Иначе ваља додати да су у питању најскупљи примерци борбене технике који су донирани некој земљи и које поједине чланице НАТО пакта могу да сањају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *