КО ЧИНИ РУСКИ ДОБРОВОЉАЧКИ КОРПУС ЧИЈИ СУ ПРИПАДНИЦИ УПАЛИ У БЕЛГОРОДСКУ ОБЛАСТ: Желе да се обрачунају са Путином

Руска легија и Руски добровољачки корпус који су посредно везани за Украјинску војну обавештајну службу ГУР по други пут у последњих два месеца упали су на руску теориторију. Први пут у марту кад су упали у неколико села у Брјанској области, а овај пут у Белгородској која је због тога морала да прогласи антитерористичку операцију.

Како је настао Руски добровољачки корпус. Судећи према новинским натписима формиран је у августу 2022. године. Његов оснивач је Денис Никитин који је иначе учествовао у упаду у Брјанску област на почетку марта 2023.

Никитин је иначе бивши пријатељ неонацисте Максима Мартинкевича и организатор промоције Белог рекса. Он се 2022. преселио у Украјину и придружио се јединицама Оружаних снага Украјине..

Фото: Принтскрин Твитер

Ко чини Руски добровољачки корпус како се наводи главнину снага чине руски десничари који су на почетку рата побегли из Русије у Украјину, дезертери и заробљеници који су пристали да прмене страну за коју су ратовали. Ту су и они који су били разних националности али имају руске пасоше.

Често се наводи да су они под контролом Украјинске војне обавештајне службе ГУР, али и да имају везе са СБУ.

Први пут у јавности појавили су се крајем марта 2022 у околини Кијеву наводно су се сукобили са руским падобранцима у Бучи и Ирпину, а после завршетка сукоба ба северу пребачени су били у Донбас где су оперисали у пограничним областима са Русијом.

Сви припадници Руског добровољачког корпуса сматрају се жестоким противником руског председника Владимира Путина, пропагирају идеје које су у супротности са руским схватањима и погледима иако за себе кажу да нису Руси.

Главни симбол који се појавио у Белгородској области је бели штит са мачем на плавој позадини “бела идеја” коју је 1930 тих година основао руски бели емигрант Виктор Ларионов.

Ова организација је најавила прошле године неколико пута да ће борбена дејства пренети на руску територију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *