РАСПИСАН ОГЛАС ЗА ИЗБОР 20 КАДЕТА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ НА ВОЈНИМ АКАДЕМИЈАМА У ХРВАТСКОЈ, АУСТРИЈИ, ГРЧКОЈ И ТУРСКОЈ

Ministarstvo odbrane Crne Gore

Министарство одбране Црне Горе објавило је оглас за избор укупно 20 кадета, односно кадеткиња за упис на војне академије у Хрватској, Аустрији, Грчкој и Турској, за студијску 2023/24. годину.

За упис на Војну академију „Др Фрањо Туђман“ у Загребу траже се два кадета, односно кадектиње за студијски програм Војно инжињерство и троје за студијски програм Војно поморство, са местом студирања у Сплиту.

За упис на Терезијанску академију у Бечу траже се два кадета/киње, један за смер Пешадија, а други Логистика.

Оглас је расписан за укупно девет кадета или кадеткиња за три војне академије у Атини.

За Војну академију копнене војске, тражи се по један кадет или кадеткиња за смерове Пешадија, Инжињерија и Веза. За Ваздухопловну војну академију, траже се два кадета или кадеткиње за смер Пилот/киња и један за смер Инжињер/ка телекомунукација и електронике, док се за Поморску војну академију траже два кадета или кадеткиње за смер Поморство и један кадет/киња за смер Инжињер поморства.

За две војне академије у Анкари траже се укупно четири кадета/киње, и то двоје за Војну академију копнене војске, смер Пешадија и двоје за Медицински факултет.

Кандидати морају бити црногорски држављани, не млађи од 18 година, нити старији од 21 годину на дан 31. децембра 2023. године.

Неопходно је да су имали најмање врлодобар успех у средњој школи.

Министарство одбране Црне Горе, примљеним кадетима и кадеткињама обезбеђује бесплатно образовање на поменутим војним академијама, бесплатан смештај и исхрану у њиховим интернатима, као и месечна примања, а након завршетка студија, обезбеђен им је посао у Војсци Црне Горе.