ПРОТИВРАДАРСКЕ РАКЕТЕ Х-31П У БОРБЕНИМ ДЕЈСТВИМА ПРОТИВ УКРАЈИНСКИХ РАДАРА

Foto: Printscreen Telegram

Русија је последњих дана почела значајно на борбено делује против украјинских једница ПВО и радарских система из мреже ВОЈИН. У ту сврху интензивно се у игру и мисију сузбијања противнихчке противваздухопловне одбране почели да се користе и противрадарске ракете фамилије Х-31П које носе борбени авиони СУ-35С док се налазе у пратњи ловаца-бомбардера СУ-34, или самостално оизвршавају задатке.

Иако је оборено још једно летеће радарско место А-50У, Русија је у два наврата успела борбено да делује против радара П-18 на јужнодоњецком правцу. Тај напад је документован видео снимком, али је грешком наведено да је кориштена противбродска ракета Х-35 Малахит, иако је у питању била противрадарска ракета Х-31 у верзији П.

Убзо за овим радаром нападнута је и истом ракетом и командно место 5Н63С из ракетног дивизиона ПВО С-300ПС и уништавања лансера 5П85С (или 5П85Д) украјинске војске.

Ракета Х-31П кориштена је у неколико наврата над територијом Украјине од почетка рата.

Протвирадарска ракета Х-31П

Сматра се једном од најсавременијих противрадарских ракета у својој класи у свету. Ракета је намењена за уништавање свих типова радарских система ПВО средњег и већег домета, па чак и најсавременијих осматрачких радара ракетник система Патриот, ТХААД, Хок, као и радарског истема великог домета за осматрање и навођење. Овом ракетом наоружани су сви руски борбени авиони: СУ-27, МиГ-29, СУ-30, СУ-34, СУ-35 и Су-57.

По својој конструкцији ракета је слична противбродској ракети Х-31А, која спада у групу противбордских ракета намењена за дејства по поршинским циљевима на води. Ракета је пројектована по норманој аеродинамичкој шеми са крстастим распоредом крила и командних површина и по конструкцији је унифицирана са противрадарском ракетом Х-31П.

На телу обе ракете распоређена су четири бочна округла надзвучна уводника млазног мотора. Х-31П се од верзије Х-31А разликује по систему вођења и бојевој глави која је слабије разорне моћи од оне противбродске ракете. Домет Х-31П је 110 км, а максимална брзина износи 1.000 м/с као и код Х-31А што је сврстава у ред брзих ракета са чиме се ватрена моћ летелице која је носач ове ракете увећава 4-5 пута.

Х-31П поседује комбиновани систем вођења. Инерцијални систем управљања користи се на почетном делу путање лета ракете после лансирања, а ГСН (глава за самонавођење) са пасивном радарском главом за самонавођење је у завршном делу путање лета ракете. Прорачунска тачка ГСН налази се 7,5 км од циља на висини лета ракете од 100 м. После захвата циља ракета у аутоматском режиму извршава маневар искакања како би се избегла могућност гађања циља под малим угловима. До уништења циља долази после пробоја бојног дела ракете унутар брода или радара под правим углом или разорно-распрскавајућим дејством приликом пролетања ракете изнад циља.

Ракета се подвешава испод крила на авионски катапултни лансер АКУ-58