ПРОТИВОКЛОПНА РАКЕТА АЛМАС-1: ИРАНСКА КОПИЈА ИЗРАЕЛСКЕ РАКЕТЕ SPIKE! ВИДЕО

Фото: Андреј Млакар

Исламска Република Иран у последњих пар година произвела је више противоклопних система. Већина су били копије руских, све док нису успели да се чудноватим путем дочепају и западних система, посебно се верује од почетка рата у Украјини, преко Русије дочепали су се и америчких, британских, шведски противоклопних ракета, али и израелских.

За противоклопни ракетни систем “АЛМАС” се чуло 2020. године, већ ове имао је своју премијеру у Европи, као експонат на Сајму војне опреме и наоружања “Партнер 2023” који је крајем септембра одржан у Београду, а два месеца после тога иранска војска га је тестирала.

“Алмас 1” је заправо копија противоклопног ракетног система “SPIKE” израелске производње, који је настао копирањем комплетне израелске технологије. У питању је телевизијски вођена ракета.

У просепкту “АЛМАС -1” представља нову генерацију, преносног противоклопног система који се може поставити на прилагодљиве платформе. Како је наведено “АЛМАС-1” се псцијално конструисан противоклопни ракетни систем за подршку пешадији у урбаним операцијама и специјалним мисијама.

Фото: Андреј Млакар

Особине које “АЛАМАС -1″поседује су лансирање из затвореног простора, прецизност урбаним операцијама, напад на слабе тачке противничког оклопа у нападу, повећан домет и прецизност, минимална колатерална штета.

Ова ракета делује на принципу испали и заборави, Минимални домет је 200 м, а максимални 4 км.

Овај пројектил има тандем-кумулативну или термобаричну бојеву главу која може да пробије 600 мм хомогеног челичног оклопа. Ракета се лансира са лансера који је у обику расклопивог троношца.

Тип навођења по систему две тачке, нишански систем опремљен трагачем са видљивом тв сликом.

Ракета “АЛМАС-1” има дужину 1100 мм, пречник 130 мм, тежина самог пројектила 15 кг, станица за лансирање 11,5 кг и лансер са троношцем 3,5 кг.

Лансирање: директно