ПРИЈАВИ СЕ И ПОСТАНИ ПИЛОТ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: РАСПИСАН КОНКУРС!

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Подсећамо све заинтересоване младиће и девојке који желе да стану у строј Војске Србије и добију звање пилота да се пријаве на конкурс за Војностручно оспособљавање за резервне официре рода авијације који је отворен до 31. марта.

Пријаве за конкурс могу да пошаљу кандидати који до краја 2024. године навршавају до 27 година и имају диплому основних академских студија цивилних факултета.

Да је могуће остварити своје снове потврђује и потпоручник Милан Шарић, први пилот који је до официрског чина и звања пилота дошао по овом моделу. Како истиче, привилегија је радити у Ратном ваздухопловству и ПВО Војске Србије.

– Уз старије колеге и наставнике летења имате прилику да достигнете потребан ниво обучености и знања. Често ме питају како гледам на све, сада са ове позиције, и да ли је вредело да прво завршим студије на цивилном факултету и да се одлучим да кренем у нешто ново ка нечему што је била жеља из детињства. Мој одговор је – вредело је, професија војног пилота је заиста нешто посебно – каже потпоручник Шарић са нескривеним задовољством.

Кандидати који испуне опште услове конкурса, као и медицинске, психолошке и безбедносне провере, савладају селективну падобранску и летачку обуку имаће прилику да постану пилоти авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства и ПВО.

Најуспешнији међу њима, након завршеног шестомесечног оспособљавања, добиће могућност да одмах ступе у професионалну војну службу и да као официри рода авијације наставе летачку обуку.

Ове године отворена је и могућност за све заинтересоване младиће и девојке да конкуришу и за специјалност пилот оператер даљински пилотираног ваздухоплова, а ти кандидати се не упућују на селективну падобранску и летачку обуку.

Да се упорношћу и посвећеношћу жеље остварују говори и Андреј Пешић из Трстеника, који је завршио Факултет техничких наука, након чега се пријавио на конкурс за Војностручно оспособљавање за резервне официре у претходној класи, а сада је на основној летачкој обуци на хеликоптеру „Газела“. – Од малена постоји жеља да постанем војни пилот и на овај начин ми се указала прилика да то и остварим – истакао је Андреј Пешић.

Искусни наставници летења преносе знања и вештине које будући пилоти морају да поседују како би свој посао обављали на најбољи могући начин. Улога наставника летења је, како истичу, да олакшају процес усвајања знања, навика и вештина које ће омогућити сигурно и безбедно управљање ваздухопловима.Уз каријеру у Војсци Србије, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије младим пилотима пружају и могућност за сталним усавршавањем.Пријаве се могу поднети у центрима Министарства одбране, шалтерима Поште или на порталу еУправе.

Конкурс је отворен до 31. марта 2024. године, а све додатне информације о условима и начину конкурисања могу се добити у Команди Ратног ваздухопловства и ПВО у Земуну (Главна бр.1) или на бројеве телефона 011/3074-008 и 011/3074-027.