ПОВРАТАК ИЗ РЕЗЕРВЕ: МЕРКАВА МК3 „БАЗ“ И „ДОР ДАЛЕТ“ У УРБАНИМ ОПЕРАЦИЈАМА ИЗРАЕЛСКЕ ВОЈСКЕ У ГАЗИ! ВИДЕО

Foto: Shutterstock

Дана 29. октобра 2023. године навршило се тачно 45 година од када је на градском стадиону у Јерусалиму пред гомилом усхићених Израелаца промовисан први домаћи израелски тенк, који је назван Меркава (скраћеница од Мер Кавим, у преводу борбена кочија. У Израелу се користи и још један назив Ресх-Каф-Бет што у преводу значи оклопно возило.

Бет Ханум је био први град на северу Газе који је дошао у израелске руке. На објављеним снимцима израелске војске виде се тенкови за сад Мк3 Баз са дроновском заштитом на куполи који покривају пешадијска одељења. Снимак је начињен на источном делу града, највероватније за викенд. На снимку се виде рушевине, као и Булдожер Катепиларов Д9М који дозером уклањају на правцу кретања тенкова песак са откривањем евентуално постављених противоклопних мина.

Оно што је интересантно је да све верзије тенка Меркава Мк3 немају заштиту од дронова.

Тенк Меркава Мк3 је природни наследник Меркаве Мк-2 која је била ветеран рата у Либану од 1982-2000 годин. Њен наследник природно је била верзија Мк3 која је била у историји израелских оклопних јединица била највише подложна променама и побољшањима.

Меркава Мк3, ова верзија заменила је у производњи верзију Мк 2Б. Тенк је добио модуларни оклоп на куполи и телу тенка. Уместо топа 105 мм тенк је добио топ калибра 120 мм. Дизел мотор од 1200 КС АVDS-1790-9АR, Систем за управљање ватром SUV Матаdоr и друга побољшања. Мк 3 се иначе дели на подврсте I, II и III којa се означава и као Мк 3Б која се од прве две подваријанте разликовала по додатном слоју заштитног оклопа на куполи, новом поклопцу пуниоца, новом облику уградње минобацача калибра 60 мм. Тенк је добио и АБХО и клима уређај фирме Кinteics.- Нови систем за контролу ватре « баз» од хеберејски ( барак-зохер- бљесак) иако неки тврде да је ознака сокола што није тачно.

На новом СУВ се нелази и незавсинса командирова осматрачко мерна станица. Нишанџија има такође самостални, стаблизовани нишански уређај са ласерским даљиномером с могућношћу повећања 12 пута дневно и термовизијско 5 пута ноћу.

После поготка 1996 једне од Меркава Мк 3 у куполу и подвозје у Гази, Израелци су за само годину дана лансирали нову верзију Мк 3 Баз, под именом Дор Далет- тројка меркава са куполом Меркаве четворке. Хамас је иначе тада у Гази постављао ИЕД од 50-100 кг. У питању је била 114. бригада „Барак“ која је једина у израелској армији била тада опремљена са верзијом Мк 3 Дор Далет имала је 4 уништена тенка у Гази управо са ИЕД.

Тенк је добио АNCORAM IC систем упозорења, SPECTRONIC систем гашења пожара, нови отпоран на пожар простор за залиху муниције, хидрауличан погон куполе, дно тенка у облику слова В. Између дна тенка и тла посаде је празан простор који се у верзијама Мк 1 и 2 користио као резервоар тенка, а данас је између само између ваздух.

За операције у минираном подручију посада тенка има на вољу и додатни оклоп на стомаку, који је само употребљив на тврдој подлози. Пуњач под собом има ротирајући бубањ са 5 додатних граната за употребу у крајњој нужди.