ПОЉСКА ПЛАНИРА ДА ИЗГРАДИ ПАУКОВУ МРЕЖУ НА ГРАНИЦИ СА БЕЛОРУСИЈОМ И УКРАЈИНОМ ЗА ПРАЋЕЊЕ РУСКИХ РАКЕТА!

Foto: Shutterstock

Пољске муке са руским крстарећим ракетама постају све веће, због чега је одлучено да се лет Х-101, Х-555 прате преко торњева за мобилну телефонију и откривање шумских пожара.

Пољска влада предала је овакву иницијативу пољском парламенту „Сејму“ који треба да донесе коначну одлуку. Назив пројекта је „Паукова мрежа“.

Замисао „Паукове мреже“ је заправо мрежа осматрачких станица као допуна постојећих радарских станица како би се створила мрежа надозора и праћења на целој источној граници Пољске, али и у дубини теротирије те државе како би се у сваком тренутку контолисали потенцијални упади нисколетећих објеката који могу да упадну у Пољску територију (руске крстареће ракете).

Оно што је за сада познато јесте да ватрогасни торњеви и стубови за мобилну телефонију су просечне висине 35 м и омогућавају осматрање у радијусу 10 до 15 км.

Око 40% оваквих торњева је аутоматизовано и има камере за компјутерско праћење, док је некима и даље потребно присуство особља. Поред тога, оператери мобилних мрежа биће финансијски подстакнути да дају приступ својим торњевима мобилне телефоније како би инсталирали посебне сензоре и камере за посматрање суседних територија.

Наведени сензори су електро-оптички системи за детекцију претњи који аутоматски уочавају и идентификују покретне објекте.

Након модернизације, систем се може проширити коришћењем камера система за надзор на путевима, лукама и другим објектима цивилне инфраструктуре.

Пољаци су одлучили да крену стопама Украјине и уведу мобилну апликацију „еППО“ која омогућава сваком Украјинцу који види летећи објекат на небу да одмах обавести локалне власти. Међутим, за разлику од Украјине где сваки цивил има приступ, у Пољској ће апликацију дати људима само након курса обуке.