ПОЉАЦИ ОЦЕЊУЈУ УПОТРЕБУ КАСЕТНЕ БОМБЕ РБК-500 ОД СТРАНЕ РУСА

Минобороны России

На друштвеним мрежама су се појавили снимци на којима се види да су руске трупе по први пут употребиле касетну бомбу РБК-500.

Како наводи пољски сајт Interia.pl, ово оружје је коришћено против положаја украјинских оружаних снага у близини села Старомајорске у Доњецкој области.

По параметрима уништења, РБК-500 се практично поклапа са бојевом главом ракете ATACAMS. Најопасније је комбиновати РБК-500 са јефтиним УМПК модулом за планирање. То је летећа пропаст”, наводи се на сајту Interia.pl.

Како је наведено, Русија је способна да значајно прошири употребу касетних бомби – њихов удео би могао да износи до 2-5% од укупног броја ваздушних напада (којих има од 75 до 130 дневно).

“Ово је руска панацеја за недостатак касетне артиљеријске муниције. Ако украјинске оружане снаге не очисте линију фронта од руских бомбардера, онда више неће бити контранапада као одговора на руске офанзиве. Очекује се оштра зима”.

Како се наводи на сајту, обе стране у сукобу имају касетну муницију:

Руски напад је требало да буде одговор на исти онај који је извела Украјина”.

Касетна бомба РБК-500, у употреби је од 1987. године, има масу од 500 кг. Смештена је у цилиндрично тело са кочионим падобраном. Спустивши се на одређену висину након пада, бомба детонира, распршујући неколико стотина малих пуњења, такозване подмуниције, преко бојишта.

“Експлодирају у ваздуху изнад мете, а њихова зона уништења покрива огромну површину, величине фудбалског стадиона”, наводи се на пољском сајту.