ПОГЛЕД НА УКРАЈИНСКИ НАПАД НА БЕЛГОРОД: Да ли ће Русија морати да крене на Харков и на стварање тампон-зоне

Фото: Принтскрин Јутјуб

ТВ ФРОНТ/Бошко Јовановић

Зашто ће Руси морати да крену на Харков да га окруже и заузму. То је један само део шире приче.

Има једна књига Хенрија Кисинџера која се зове „Дипломатија“ и која се овде баш нешто и не цитира. Кисинџер је пре свега историчар класичног реализма и он уме да добро објасни историју међународних односа.

Он је објаснио зашто се руска имеперија ширила. Кад се руска империја шири негде на пример ка централној Азији она има отворене границе. Мора да дође до неких планина, да заузме једно парче да заштити пређашње границе. Тај проблем код Руса их је терао стално на ширење. То је терало нон-стоп Русе да се шире, не империјална логика, него параноична потреба за безбедношћу.

Параноичну потребу за безбедношћу објаснићу на примеру Авганистана. Авганистан је имао границу са Совјетским Савезом и све да су га заузеле прозападне снаге, не говорим само муџахединима и прозападним политичарима, то не би изменило стратегију Москве. Тамо је пуно планина да би могло преко Авганистана да се продре у Совјетски Савез.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Руси имају на авганистанско-таџикистанској граници једну дивизију која потпуно обезбеђује таџикастанско-авганистанску границу, али Руси бивају параноични и крајем децембра 1979. упадају у Авганистан и стварају много већи проблем него што је то био.

Неправилна оцена проблема у међународним односима обавезно доводи до ратова. Покојни професор међународних односа и политичке психологије Роберт Џевис написао је књигу „Зашто обавештајне службе греше“.

Обавештајне службе греше јер обавештајне службе греше. Сваки човек страда од стереотипа, предубеђења и много чега другог што га доводи до погрешних закључака.

Проблеми у Украјини су почели оног тренутка када је требао да се изабере наследник Леонида Кучме. Прва наранџаста револуција. Путин је био потпуно неспреман. Пре тога десиле су се револуције у Србији, Грузији. Значи руска обавештајна служба би имала довољно материјала да предивиди да се тако нешто може да се деси и у Украјини. Украјина се све више и више окреће Западу. Москва неспремно реагује на то. Она није приметила да се у Харкову ствара украјински националистички покрет, да су прве ултра децничарске организације настале у Харкову.

Напади који су се из Харковске области десили на Белгородску област нису случајни.

Руси уопште нису правилно предвидели значај Украјине за Запад. Само да су проучили пољску историју, идеје Ватикана све би било јасно. Зашто то говорим?

Концепт да узмемо сад 2014. Крим и да организујемо тамо нешто у Донбасу, да не треба да трошимо паре на то и да се припреми за сукоб ако треба да буде.

Давно сам писао да Руси требају да заузму Кијев, Дњепропетровск, Харков и Херсон. То сам написао на почетку рата.

Стварање тампон зоне је једини начин да се спрече напади на територију Руске Федерације.

Фото: Принтскрин Твитер

На пример Украјинци су пре неколико месеци покушали да нападну нуклеарку у Курској области. Руси ће морати да заузму све у првој фази, да направе потковицу од Кијева, Харкова, Херсона и Одесе. То је први корак. Објаснићу што.

Харков је град од три милина људи, са великом индустријом . Два највећа индустријска центра у Украјини су Дњепротеровск и Харков.

У Харкову се дан данас колико се може производе тенкови. Зашто помињем Харков. Зато што је Харков неколико пута већи од Белгорода. Сам Харков има неколико пута веће ресурсе да напада Белгородску област.

Ово што раде да Украјинци нападају. Конашенков се јавио два пута да су тенкови прешли погранични рејон Шебејкино и да је артиљерија гађала Шебејкино и да је то успешно одбрањено. Али као што је рекао гувернер Белгордске области, једини начин да се ово престане јесте да се Харков присаједини Белгородској области.

Напросто Украјинци нон-стоп погрешно ратују. Ја увек говорим, да ако хоће контранапад скупиш 50.000 војника, 200 тенкова и кренеш на Курск, Белгород. У Белгороду је само територијална одбрана руске војске и гађаш војне аеродроме код Белгорода. Тамо има јуришних хеликоптера, авиона. Добар део авијације Западног војног округа је у Белгороду.

Зашто се не гађају војни циљеви, него се гађа фарма пилића? Зашто, да би имали реш пилиће, па се гађају трафостранице?

Украјина ако хоће онда мора 48 сати да гађа Белгород јер је то недовољно за икакв војни успех, али јесте да се Руси изнервирају. Јер Руси крећу кад се изнервирају, јер су по природи лењи, па их све мрзи.

Неко би рекао па Руси су погрешили што се нису укопали око Кијева. Онда би Украјинци морали да ту држе неке снаге. Руси су одабрали да повуку те снаге и користе на Донбаском правцу. Ствар је у томе што Руси чекају контраофанзиву да сломе Украјинце и да онда дођу до Кијева из правца Донбаса.

Немогућност да се открију одакле падају дронови који лете на Нови Москву то је проблем и то значи да ФСБ не ради свој посао.

Иако се зна да је главни мозак тих обавештајних напада ГУР, само да се разликују од Руса, али не могу никако. Руси су после ових напада решили да гађају острво у Дњепру где је седиште украјинског ГУР. Уместо на почетку рата то се гађалао сад.

Руси ће морати да заузму целу Сумску област, Одесу хтели то или не, јер док је Одеса у украјинским рукама, то је магнет за Британце, јер напросто Британци могу да користе Одесу као полазиште за антируске акције. Све док Украјина буде имала излаз на море, то ће морати, то ће бити магнет за Британце и то ће морати да се држи под контролом. Ако Украјина изгуби излаз на море ситуација ће се напросто променити. У ком смислу?

У том да напросто најближа лука Русији коју би Британци могли да користе је румунска лука Констанца у Црном мору. Али све док Руси оклевају и све док оклевају рат ће да траје.

Напад на Нову Москву ништа не значи. Рецимо да су гађали Спољну обавештајну службу СВР у Јасенову то би била јасна порука, али гађати нешто у Новој Москви је таман довољно да изнервира Русе.

Значи, да би Руси решили ситуацију мораће хтели – нехтели у првој фази да заузму Сумску, Харковску, па да заузму добар део Кијевске области, па заузму Луганску, Доњецку, целу Запорошки, целу Херсонску и целу Одеску област. Када избију на границу са Румунијом то ће натерати НАТО на повлачење. Кад се заузму ти градови завршиће се прва фаза рата. Следећа фаза је заузимање Кијева и Дњепротеровска и излазак на линију Житомир-Виница.

Док буде постојала таква украјинска држава она ће бити антируска и правиће Русима пробелеме.

Једини начин да Руси за свагда реше проблем са Украјином је да је комплетно поразе да изађу на данашњу украјинско- румунску и украјинско мађарску границу. То ће онда скроз променти слику у Европи.

Зашто је то неопходно?

То ће натерати Запад да преговара са Русима. Јер како да кажем рат да се скоро неће заврштити док Трамп не победи, а до тога има. Нисам сигуран да ће Бајден престати да помаже Украјину у овом обиму.

Русија ако мисли да натера Запад на преговоре, онда стварно треба да победи. Знам да се Русима не жури, они то раде полако, али суштина је у томе да они треба да промене своје војне циљеве.

То су циљеви који треба да обезбеде да Руси треба што више да контролише Црно море и што Украјина више не може да врши било какав притисак на Русију због извоза жита.

Без изласка на украјинско-румунску границу, што је граница Еу то неће натерати Запад на преговоре. Запад нема потребу да преговара, они ратују преко посредника. Суштина је да са војне тачке гледишта погрешно ратују и Украјинци и Руси.