ПОД ЛУПОМ: Британски тенк Челинџер 2

Фото Принтскитн Твитер

Тенк је развијан у периоду од 1984-1988 године као модернизација тенка Челинџер 1. Дуготрајно тестирање је завршено је средином 1990- тих и тенк је 1998 ушао у оперативно наоружање британске војске под именом Челинџер 2.

Сматрају га тенком треће послератне генерације и сматра се једним од најкавлитетнијих тенкова.

Возач тенка налази се напред, борбено одељење који чине командир и нишанџија и послужилац се налази на средини, а моторно-трансмисионо одељење позади.

Тенк има основну масу 62,5 тона, са додатним оклопом она се пење на чак 66 тона због чега спада у најтеже тенкове на свету.

Фото Принтскитн Твитер

Тенк има топ калибра 120 мм са изолученом цеви Л30Е4. Тенковска цев израђена је од легираног челика и хромирана изнутра. Затварач цеви је клизни и дводелни.

Цев има барутну комору, пуни се ручно, а куполом и топом се управља електрично. За тенк је развијено неколико пројектила: поткалибарни, пацирни противоклопни, разорни противоклопни и пројектил са пласичним ескплозивом.

Тенк поседује и пројектиле са језгром од осиромашеног уранијума ЦХАРМ-1 ЦХАРМ -3 који пробијају сваки оклоп на даљинама до 2.000 м. Борбени комплет на тенку је 56 пројектила.

Помоћно наоружање су два митраљеза калибра 7,62 мм.

На крову куполе са свак стране уграђени су бацачи димних кутија 2×5. Тенк има јединствени балистички рачунар МИЛСТД 1553 који повезује систем наоружања и погон тенка.

Систем за управљање ватром ЕФЦС 600 је једноставан за руковање, троши малу количину енергије.

Стабилисан у обе равни и састоји се од екелтричних уређаја за управљање куполом и топом, електробалистичког рачунара ЦДЦ.

Нишанска справа је панорамска дневно-ноћна стабилисана у обе равни. Термовизија повезана са монитором код командира.

У ноћно моду могуће мерење ласером. Нишанска справа омогућава командиру отирквање циљева кад тенк стоји на даљинама од 2.200 до 4.000 м а у покрету 1.500 м.

Тенк покреће 12-цилндрични четворотактни турбопрехрањивани дизел мотор Перкинс ЦВ12ТЦ, максималне снаге 860кW.

Аутономија кретања је 650 км, а максимална брзина 56 км/х.

Тенк има оклопну заштиту од 1.000 мм хомогеног челичног оклопа.

Основни оклоп направљен је од заварених панцирних плоча са композитом од Чобахама.

Напред је постављен вишеслојни оклоп. Додатну чини и ЕРА. Тенк поседује и НХБ заштиту, противпожарни апарат, клима уређај за хлађење и грејање, бацаће димних кутија-

Посада броји 4 члана. Дужина тенка је 8,3 м, Висина 2,5 м.