ПАЛА ЈЕ ДРУГА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ ЗАПАДНО ОД АВДЕЈЕВКЕ

Министерство обороны Российской Федерации

Изгубивши претходног дана контролу над два кључна села, линија украјинске одбране западно од Авдејевке, почела је да се урушава. Због тога су се украјинске јединице почеле да повлаче из Бердичија. Реч је о селу које се налази на северном боку одбрамбене линије, које се протеже од Тоненкоја и Орловке. Управо су Оружане снаге Украјине претходног дана изгубиле контролу над та оба села. Њих је заузела руска војска.

Око 03:00 часа после поноћи саопштено је да украјинске јединице, под притиском руске војске, напуштају источни део насеља Бердичи. Рано јутрос појавиле су се информације да су руске трупе заузеле најмање 70% територије овог села, а преостали део је био у сивој зони.

Истовремено, напредовање руске војске се наставља, а украјинске оружане снаге се повлаче у правцу „треће линије одбране“, која се хипотетички протеже између насеља Уманско-Новопокровскоје.

Руси буквално морају да се крећу преко поља. Штавише, важно је да ова поља нису минирана од стране украјинских снага. Сходно томе, руска војска има значајне шансе да стигне противника који се повлачи у Новопокровски, како кажу, делујући на сопственим „крилима“.

Од Бердичија до Новопокровског је око 8 км. Противник неће моћи да пређе ову удаљеност без већих губитака. Разлог је једноставан – гађају га артиљерија и јуришни дронови руске војске.

Тако је, након што су руске трупе пресекле другу линију одбране Оружаних снага Украјине у Орловки, западно од Авдејевке, ова линија пала и практично се срушила за неколико сати.