ПАГАН КРЕНУО ПУТ УКРАЈИНСКОГ ФРОНТА! МОДИФИКАЦИЈА О КОЈОЈ СЕ ПОНОВО ПРИЧА! ВИДЕО

Shutterstock/volkova natalia

Rubtsovsk Machine-Building Plant Рубцовски машински комбинат недавно је руској војсци предао нову серију модернизованих борбених возила пешадије БМП-1 (Бојеваја машинка пехоте) под именом ‘Basurmanin’.

Ова борбена платформа BMP-1 AM ‘Basurmanin’ је као борбена платформа јавности приказана на манифестацији „Армија 2018“, борбено је испитан на харковском правцу у пролеће 2022 године, а у 2024. години Русија је кренула масовно да модификује борбена возила пешадије са топом калибра 73 мм на нову борбену куполу.

Током изведених радова, све главне јединице и склопови борбених возила пешадије су комплетно ремонтовани или су замењени новим.

БМП-1АМ Басурманин

Руска, али и светска јавност за ову модификацију борбеног возила пешадије БМП-1 чула је августа 2018. године на манифестацији „Армија 2018“. За разлику од старе верзије БМП и гомиле протипова са различим наоружањем, ова верзија се појавила са оружаном станицом која користи топ калибра 30 мм монтиран на оклопни транспортер БТР-82А за разлику од куполе оног старог која је имала топ калибра 73 м. Носилац пројекта модернизације је Уралмашинвагон завод из Нижњег Тагила.

Наоружање

Ова модификација борбеног возила пешадије представљено је под ознаком БМП-1 Басурманин (У преводу Паганин). Оно по чему је ова модификација упечатљива јесте борбени модул који чини топ 2А72 модификација чувеног 2А42 калибра 30 мм. Ова купола иначе је монтирана на оклопне транспортере БТР-82А. Топ има каденцу 350 до 400 граната у минути. Дужина цеви топа је 2.416 мм тежине 36 кг, док је укупна тежина оружане станице 84 кг. Топ је намењен за борбу против лако утврђених циљева, пешадије, лако -оклопних возила и неоклопљених циљева. Из топа испаљују се три врсте граната: класична 3УБР6, 3УБР8 намењена за уништавање оклопних циљева са зрном од легуре волфрама. Брзина зрна је 1.120 м/с, која пробија дебљину оклопа од 35 мм под углом од 60 степени на даљини од 1.000 м и 25 мм на даљини од 1.500 м. За уништавање лаких утврђења, оклопних транспортера и других неоклопљених циљева користи 3УОФ 8 високозапаљиве гранате укупне масе 390 г. Брзина зрна је 890 м/с.
Купола са топом је смештена на средни возила. Елевација топа је минимална -5 степени, а максимална 70 степени, што му омогућава употреба против нисколетећих циљева попут хеликоптера и дронова камиказа у завршној путањи пре напада. На куполи поред топа налази се коаксијални митраљез калибра 7,62 мм спрегнут са главним топом калибра 7,62 мм са каденцом испаљивања 700-800 метака у минути. У питању је класични ПКТ митраљез. Топом и митраљезом управља се преко нишанске справе ТКН-4ГА, али и опционо може бити уграђен и ТКН-4ГА-01 за циљеве у ваздуху. Иначе на куполи са обе стране по три комада се налазе и бацачи димних кутија „Туча 902Б“ калибра 81 мм. Топ је као и код БТР-82 потпуно стабилисан у обе равне. Претпоставка је и да ова модификација БВП-1АМ има и противоклону ракету 9К115 Метис, међутим ову противоклопну ракету нико није видео да представља део борбеног комплета. Иначе купола није аутоматизована и са њом управља један члан посаде из унутрашњости и налази се идентично је правој куполи само што је урађена дигитализација и олакшан рад, али и створен мањи простор после уклањања старе куполе.

Конструкција верзије АМ-1 у односу на стару није мењан скоро ништа, све је идентично, као и на старијим верзијама. Посада и даље осам војника у задњем делу, пушкарнице, четири отвора на врху и двоје врата која се отварају као споља.

Погон

Осим замењене куполе, конструктори су одлучили да је потребно заменити и мотор. Оригинални УТД-20 замнењен је оном са БМП-2 УТС-20С1. Ради се о шестоцилиндричном четворотактном дизел мотору са воденим хлађењем мкасималне јачине 300 КС. Посади је такође олакшано и одржавање, а омогућено је и хладно покретање мотора без додатне припреме на температурама од -20 степени целзијусових. Такође трансмисија је побољшана, а уграђене су и нове енергетски ефикасне торзионе шипке, са чиме је побољшан систем ослањања.

Опрема

Посада овог БВП добила је нову радио станицу Р-128-25У домета 40 км, који омогућава заштићену комуникацију од праћења радио саобраћаја уместо старе Р-123. Такође уграђен је и комуникациони систем АВСК-2У.

Посада

Број чланова посаде остао је идентичан као и код старијих верзија, односно троје: возач, командир и управљач топом. У возило је могуће укрцати пешадијско одељење од осам војника наоружаних аутоматским наоружањем.

Иако се чини да је возило олакшано, нова оружана станица је повећала, а не смањила тежину БВП, па укупна тежина износи 14,2 тоне, док је пре модернизације тежина била 13,2 тоне. Такође повећана је и висина за 1,5 м због уградње нове борбене станице. Максимална брзина од 65 километара на час је остала иста, као и код старе верзије као и максимални радијус кретања од 550 км.

Возило је у оперативну употребу ушло 2019. и са њим су наводно биле опремљене једнице руске војске у Сибиру, односно Источни војни округ и то 20 комада. Међутим од серије од 400 за сад није било ништа јер број који је намењне за руску војску био је 37, па се претпоставља да је у питању извозни продукт за земље које имају у свом наоружању ово борбено возило. Отуда се возило као експонат појављивао на манифестацијама Армија 2019. и 2020.

Тактичко технички подаци

Димензије: дужина 6,7 м, ширина 3,1 м и висина 2,2 м

Тежина: 14,2 т

Дебљина оклопа 19 мм

Погон: дизел мотор УТД-20С1 јачине 300 КС

Максимална брзина 65 км/х, по води 7 км/х, максимални радијус кретања 550 км

Посада 3 члана