ОВАКО ЈЕ КИНЕСКИ Ј-16 ИЗНАД ЈУЖНО КИНЕСКОГ МОРА ПРЕСРЕО ИЗВИЂАЧКИ АВИОН РЦ-135! ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

USINDOPACOM – Индопацифичка команда америчке армије саопштила је вечерас о непримереном понашању кинеског борбеног авиона Ј-16 који је како је наведено извео непрофесионално пресретање америчког авиона РЦ-135 изнад Јужно кинеског мора.

Пилот борбеног авиона Ј-16 Народне Републике Кине извео је непотребно агресиван маневар током пресретања авиона РЦ-135 америчког ратног ваздухопловства, 26. маја 2023.

Пилот НРК је полетео директно испред носа РЦ-135, приморавајући амерички авион да пролети кроз турбуленцију. РЦ-135 је изводио безбедне и рутинске операције изнад Јужног кинеског мора у међународном ваздушном простору, у складу са међународним правом.

Сједињене Државе ће наставити да лете, плове и делују – безбедно и одговорно – где год то дозвољава међународно право, а америчке индо-пацифичке здружене снаге ће наставити да лете у међународном ваздушном простору уз дужно поштовање безбедности свих пловила и летелица под међународним закон. Очекујемо да све земље индо-пацифичког региона користе међународни ваздушни простор безбедно иу складу са међународним правом, саопштила је Индопацифичка команда.