ОТКРИВАМО КАКО СУ КИНЖАЛИ УНИШТИЛИ ИЛИ ОШТЕТИЛИ РАКЕТНИ СИСТЕМ ПАТРИОТ

Фото: Принтскрин Јутјуб

Сага о обрачуно хипесоничне ракете типа Кинжал и ПВО система Патриот ни издалека није завршена. Ту има много више пропаганде него реалних информација о томе, да ли је Кинжал оборен или не, и да ли је та ракета коју је наводно Патриот пресрео заправо уништио или оштетио тај ракетни систем.

Све је обавијено велом магле а Ројтерс и СNN тврде да је ракетни систем заправо батерија која је бранила Кијев и која је кобног јутра 16. маја оштећена, а не и уништена.

Уништен или оштећен Патриот је хамлетовска дилема, јер право је питање шта је остало од батерије ако је експлодирала бојева глава јачине 436 кг, и чије одступање износи од циља 10 метара.

У сваком случају док се медији тиме бави ми ћемо покушати да реконструишемо како је заправо нападнута батерија ПВО система Патриот. Како је то изгледало кобног јутра 16. маја 2023. године?

За САД, али и за чланице НАТО и савезнике Патриот предстаља кључни ПВО и противракетни систем на коме почива противаздухопловна и противракетна одбрана великог броја земаља. У Европи то су: Румунија, Грчка, Немачка, Холандија, Пољска, Шведска, значи чланице НАТО или савезнице. У преводу би могли рећи клјучни елемнт ПВО и ПРО НАТО.

Од самог почетка када је борбено употребљен у операцији Пустињска олуја изазвао је контроверзе. Контроверзе је изазвао и у операцији Ирачка слобода 2003 када су чак два авиона страдали у пријатељској ватри. Блиски исток односно ракетни дуели Саудијске Арабије са јеменским Хутима су посебан део приче. Посебно је био спектакуларан део приче о окршају од 2019-2022 године против крстарећих и балистичких ракета када су Хути нападали Саудијсе и њихова нафтна постројења.

С друге стране наш фокус биће више Патриот сага у Украјини.

Све је почело крајем априла и почетком маја када се огласио Кијев саопштењем да је оборена хиперсонична ракета Х-47 Кинжал. Прво су се слике појавиле на Твитеру, а онда је кренуло тумачење. После три дана полемике утврђено је да бојева глава нити припада Кинжалу, нити крстарећим ракетама Х-22 и П-800 Оникс, него авио-бомби Бета Б-500 кг.

Убрзо је следио окршај 15. на 16. мај који је донео ову садашнју причу, где се Руси радују, а Украјинци и Запад негирају да је батерија ПВО уништена, него заправо да је оштећена и да ће бити поправљена.

Украјинска ПВО била је распоређена на неколико локација близина аеродрома Жуљани која је и уништена Кинжалима, а друга у близини Кијевског зоолошког врта. На мети се нашао систем код аеродрома Жуљани.

Како је уништен Патриот?

То је оно што тренутно све највише занима. О томе постоји сведочење да је то заправо била једна синхронизована акција руске авијације. Најпре су са територије Русије полетели носачи крстарећих ракета МиГ-31К. Једни извори тврде да их је било три, док украјинци спомињу чак укупно шест авиона и шест крстарећих ракета.

Мигови 31к су патролирали на удаљености 300-400 км од украјинске границе и целокупна операција напада на батерију ПВО система Патриот у околини Кијева је трајала седам минута.

Напад је изведен у два таласа.

У првом таласу најпре су употребљене крстареће ракете Х-55 и Х-101 као лажне мете, на које је лансирана бројно 32 ракете из ракетне батерије. За 2 минута све ракете ПВО система МИМ-104Ф модификована ракета за ПВО систем Патриот ПАЦ -3 (Cost Reduction Initiative) које су конструисане да се супроставе балистичким ракетама, што указује да је Кијев добио најсавременије ПВО ракете.

У другом таласу када су истрошне све ракете уследио је напад Х-47 Кинжала. Три минута од прве фазе кренуо је други напад овја пути Кижалима, када је на зону напада ударио прва ракета, 10 секунди касније други, а 20 секунди касније и трећи пројектил.

Украјинска ПВО осим Патриота користила је и немачки ПВО систем ИРИС-Т као и самоходна аертљеријска оруђа Гепард која је била ПВО заштита ракетне батерије Патриот од удара.

Иначе ракетни систем Патриот браниле су две батерије немачког ПВО система ИРИС-Т које су биле раштркане 5-7 километара од места где је хиперзвучна ракета Кинжал ударила.

Оно што је за сада додуше незванично познато јесте да су два лансера ракетне батерије Патриот уништена, као и два радара су уништена. У овом нападу страдало је и 5 војника. То су за сад неформалне информације за којима не постоје још званичне потврде.

У овом нападу је оштећен или уништен и један артиљеријски систем Гепард.