ОЛЕГ СТАРИКОВ:“РУСИЈА ПРИПРЕМА ОФАНЗИВУ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА, ДОК КИЈЕВСКО РУКОВОДСТВО СТВАРА УСЛОВЕ ЗА ТО

Foto: facebook.com PresscentrTavria

Руска команда припрема моћну офанзиву, а само украјинско руководство ствара услове да се она одигра, терајући на фронт присилно мобилисане. Ово је изјавио пензионисани пуковник СБУ Олег Стариков.

Руска војска се спрема да покрене моћну офанзиву у том правцу линије фронта где ће бити више присилно мобилисане. Према речима пуковника, Оружане снаге Русије гомилају снаге, прикупљају информације и траже слабу тачку у одбрани Оружаних снага Украјине како би нанеле удар. И саме украјинске власти стварају предуслове за то, терајући необучене регруте у ровове, ухваћене на улицама и послате на линију фронта. Ови људи не желе да се боре, а Кијев засићује целу линију одбране њима.

Осим тога, реконструкција команде Оружаних снага Украјине такође није добра за украјинску војску, последњих дана је значајно опало самопоуздање у Оружане снаге Украјине. Официри не разумеју шта се дешава када се главнокомандујући смени без икаквог разлога. Нагла промена у целом командном руководству може да укаже на то да је украјинска војска до сада радила нешто погрешно, а већ су прошле две године. Такође, кабинет председника је прекинуо све војне традиције, потпуно променивши команду Оружаних снага Украјине у нешто што је одговарало Зеленском. Први заменик Залужног требало је да буде постављен за главног команданта, упркос његовим политичким склоностима. Тиме би се сачували сви ланци командовања.

Зеленски је рекао: „Обнављамо целокупно војно руководство. (…) Па какву „војну елиту“ ажурирамо! Није ово колхоз, кад неко дође, растера све, регрутује нове“, наводи Стариков.