НОРА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ -ПЕРУН: ПРОМОВИСАНА НОВА САМОХОДНА АУТОМАТИЗОВАНА ТОП-ХАУБИЦА! ВИДЕО

Фото: Андреј Млакар/ТВ Фронт

Овогодишњи Сајам наоружања и војне опреме “Партнер 2023” имао је једну нову промоцију ново самоходно оруђе артљерије НОРА-НГ позната и као Перун.

Ради се о самоходној топ-хаубици калибра 155 мм из фамилије НОРА (Ново оруђе артиљерије) са аутоматским пуњачем, које би после опитовања на полигонима требало да уђе у састав артиљерије Војске Србије и буде понуђено на продају иностраним купцима.

Оно по чему се НОРА- НГ разликује од од осталих самоходних хаубица из породице НОРА је потпуна аутоматизација са високим нивоом аутономије у борбеном деловању у саставу батерије или као самосталног ватреног оруђа.

Оруђе је настало интеграцијом топа-хаубице калибра 155 мм на шасију точкаша марке МАН високе проходности. МАН који је искориштен као подвозје је много мањи него претходни КАМАЗ на коме се налази НОРА М15.

Овим артиљеријским системом се управља из кабине самог возила без потребе да посада излази или буде поред самог оруђа, осим у случају попуне.

Када се погледа НОРА-а има велике сличности са чешком самоходном хаубицом “Морана” чије име потиче исто из словенске митологије. Ову хаубицу развила је чешка компаније Екскалибур. У питању је самоходна хаубица калибра 155, само што је заснова за разлику од Перуна на шасији камиона Татра 8х8 и у питању је исто хаубица која има аутоматски пуњач. Хаубица се производи у Словачкој и има домет 41 км.

Фото: Андреј Млакар/ТВ Фронт

Што се тиче “Перуна” који је јавно приказан, он је своје корене имао у самоходној хаубици “Александар М-17” која је приказан као прототип на сајму наоружања “Партнер 2017”. У питању је била хаубица која је имала аутоматски пуњач са 12 граната. Рађена је на основу студије Војске Србије за савременом хаубицом. Убрзо уследила је еволуција Норе М15 у М-21 која се такође звала Перун, и која је била послата на конкурс за ново артиљеријско оруђе за подршку у оквиру америчке механизоване пешадије “Страјкер бригаде”, где је постигла врхунске разултате, али је пресудило нешто друго, а не техничке карактеристике које су биле апсолутно на страни “Норе” М21 (или Перун).

Фото: Андреј Млакар/ТВ Фронт

На томе се није стало, него је носилац развоја “Југоимпорт СДПР2 заједно са компанијом Сложени борбени системи из Велике Плане направила поптуно аутоматску хаубицу под именом “Перун” која се одликује високом аутономношћу.

Оно што је за сад презентовано јавности, што се тиче ове самоходне хаубице је следеће:

Дужина цеви 52 калибра;

Запремина барутне коморе 23 литра;

Домет са ЕРФБ пројектилом. 32,5 км;

Домет са ЕРФБ ББ пројектилом: 41,5 км;

Домет са ВЛАП пројектилом 52 км;

Копматибилност за употребу све врсте артиљеријске муниције калибра 155 мм

Максимална брзина ватре је 4 гранате у минути;

Пуњење хаубице је потпуно аутоматизовано, али је остављена опција ручног пуњења као разервна у случају отказа технике;

Број чланова посаде: 4

Капацитет хаубице у обртоном бубњу “каруселу” 30 граната плус још 6 резервних које се налазе на возилу.

Поље дејства по правцу +/-30 степени,

Поље дејства по елевацији: од -5 до +65 степени,

За одређивање позиције циља користи се инерцијални навигациони систем опционо као резерва сателитски систем позиционирања ГПС или ГЛОНАСС.

Подешавање параметара за гађање циљ је потпуно аутоматизовано са грешком мање од 1 милиметар.

Спремност за гађање од заустављања хаубице до првог метка износи 60 секунди.

Иначе борбена маса овог возила износи 40 тона;

Дужина у маршевском положају 10,5 м, ширина у маршевском полжају 2,62 м и висина у маршевском положају 3,9 м.

ФОТОГАЛЕРИЈА: