НЕМАЧКА СВОЈЕ БОРБЕНЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ ТИГАР ЗАМЕЊУЈЕ СА Х-145М

Foto: Printscreen Youtube

Сага се завршила, управо овако могли би описати одлуку Бундесвера да борбене хеликоптере типа Тигар замени лакшим хеликоптерима Х-145М које у свом наоружању има и Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије у борбеној и верзији за транспорт.

Према писању Судеше цајтунг за време мандата немачке министарке одбране Кристин Ламберхт од 51 борбеног хеликоптера, само је девет летелица било исправно, а сада ће постепено сви хеликоптери бити повучени из оперативне употребе Бундесвера. Како је наведено модернизација ових хеликоптера је сувишна и непотребна.

Foto: Printscreen Youtube

Представница Министарства одбране Немачке саопштила је да ће Бундесвер почети да мења борбене хеликоптере ТИГАР опремљене противоклопним ракетама Spike-ER са лакшим верзијама хеликоптера заснованим на Еурокптеру Х-145М. Први хеликоптери типа Тигар напустиће оперативну употребу 2031, а последњи хеликоптер напустиће немачку војску 2039. године.

Нови хеликоптери и то 48 Х-145М требало би да уђу у оперативну употребу Бундесвера до 2032 године када крене повлачење ових хеликоптера.

Иначе још у марту текуће 2023. шушкало се да је Немачка код компаније Airbus наручила 82 хеликоптера H-145M од којих ће одређени борј бити конвертован у борбене хеликоптере за борбене мисије, док ће хеликоптери типа Тигар бити повучени из оперативне употребе.

Вредност посла процењена је на 3,5 милијарди евра и настала је у оквиру иницијативе модернизације немачке војске чији је пројекат оцењен на 100 милијарди евра а настао је као последица руске инвазије на Украјину.

Први борбени хеликоптери Тигар у наоружање Бундесвера ушли су августа 2008. године. Од предвиђених 100 хеликоптера набављена су 52 хеликоптера, од којих се један срушио у Малију 2017. године када су погинула двојица пилота.

Иначе матична база за ове хеликоптере била је у граду Фрицлару.

После немачког повлачења ове хеликоптере у свом наоружању једино ће имати Шпанија и Француска.

Борбени хеликоптер Тигар

Идеја о новом чистом европском борбеном хеликоптеру настала је средином 1980-тих година прошлог века. Циљ је био имати хеликоптер способан за противоклопну борбу и пружање ватрене подршке трупама на земљи. Основна идеја конструктора била је створити лак, поуздан, брз и покретљив хеликоптер добро опремљен и наоружан. Убрзо овај хеликоптер прдстављао је врхунац ебропске ваздухопловне технике. На Тигру је примењена најставременија технологија, угађена најсавременија електроника. Предвиђене су три верзије овог хеликоптера класични хеликоптер за ватрену подршку трупа на копну и вођење противоклопне борбе, наоружан са са противоклопним ракетама ТРИГАТ или ХОП и лансерима невођених ракетних зрна калибра 68 мм, противавионским митраљезом калибра 12,8 мм, ракетама ваздух-ваздух типа стингер.

За француску армију хеликоптер је добио и топ калибра 30 мм. Хеликоптер је намењен за вођење борбе у ваздуху и на копну у свим временским условима, невођеним ракетним зрнима калибра 68 мм и ракетама ваздух-ваздух типа Мистрал.

Foto: Printscreen Youtube

За немачку израђена је верзија УХТ за пружање ватрене подршке и вођење противоклопне борбе . Прво пртотип хеликоптера Тигар полетео је 1991, а серијска производња почела је 2002. Немачка је очекивала прве примерке својих хеликоптера 2004. године, али због кашњења ти примерци стигли су 2008 године у наоружање.

Сам хеликоптерв направљен је углавном од келвара и то више од 80 одсто конструкције летелице, Хеликоптер има мали радартски одраз, појачану конструкцију, уграђене самозаптивне резервоар за гориво. Четворокраки рото је заштићен и ојачан од директних погодака граната калибра 20 мм. Посаду чине пилот и оператер-стрелац који седе на тандем седиштима. Оператер нишани из прве кабине и испаљује противоклопне ракете, пилот лансира ПВО ракете Стингер или Мистрал.

Хеликоптер покрећу два мотора МТУ Rolls Royce MTR-390 снаге сваки по 1.322 коњских снага.