НЕМАЧКА ОБЕЋАВА ЧЕШКОЈ ЈОШ ТЕНКОВА LEOPARD 2A4, АКО НАСТАВИ ДА ИСПОРУЧУЈЕ ТЕНКОВЕ Т-72 УКРАЈИНИ

Міністерство оборони України

Немачке власти су обећале да ће Чешкој „бесплатно” дати 14 тенкова Leopard 2A4 и једно возило техничке подршке Bergepanzer 3 (BPz3) Büffel у замену за војну помоћ Украјини.

„После успешних преговора са Немачком, имамо прилику да на поклон добијемо тенкове Leopard 2A4“, пише на сајту Министарства одбране Чешке.

Праг је тренутно од Немачке добио 14 тенкова Leopard 2A4 и ускоро очекује један BPz3 као компензацију за пребацивање у Украјину приближно 40 тенкова Т-72М1 из резервног састава војске. Како се наводи у издању Defence24, Немачка може да „донира“ нову серију тенкова Leopard 2A4 и BPz3 од 15 возила ако Чешка испоручи модернизоване тенкове T-72M4CZ, који су тренутно на великом ремонту, за потребе Оружаних снага Украјина. Истовремено, у току су преговори о куповини истог броја тенкова Leopard 2A4 (14 тенкова плус један BPz3).

Уколико Министарство одбране у потпуности прихвати предлог Немачке за пренос и набавку тенкова Leopard 2A4, доћи ће до скока у јачању тенковских снага“, према писању чешког министарства.

Као што је назначено, чешка војска би на крају могла набавити 42 тенка Leopard 2A4 и три BPz3. Истовремено се настављају преговори о набавци 77 тенкова Leopard 2A8.

„После 2030. године, трупе имају прилику да набаве више од стотину Leopard тенкова два типа, у служби или у резерви“, наводи министарство.