НАТО САМИТ: „УКРАЈИНСКА ВОЈНА ОПРЕМА МОРА ДА ПРЕЂЕ НА НАТО СТАНДАРД“

Другог дана састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО у Бриселу, по први пут је одржана седница новог формата под називом Савет НАТО-Украјина.

На седници којој је присуствовао и министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба, чланице Алијансе договориле су програм рада за 2024. годину, а једна од тема разговора била је и ситуација на терену. Како је наведено у званичном саопштењу, НАТО и Украјина већ раде и доносе одлуке заједнички, као равноправни партнери, у вези са бројним питањима као што су енергетска безбедност, интероперабилност, иновације и одбрану у сајбер простору.

Уз то је поновљено да ће НАТО наставити да шаље Украјини сву неопходну помоћ, истим интензитетом упркос сукобу на Блиском истоку, а генерални секретар Алијансе изјавио је да се сада врши трансформација свеобухватног пакета помоћи у „вишегодишњи програм помоћи кроз који би се помогло Украјини да пређе са опреме из совјетске ере на НАТО стандарде, као и да украјинске снаге буду у потпуности интероперабилне са снагама НАТО“.