СРПСКО ПРОТИВ МИНСКО ОКЛОПНО ВОЗИЛО М-20 МРАП 6×6 НА ВОЈНОЈ ВЕЖБИ “ВИХОР 2024”

Андреј Млакар

Војска Србије на војној вежби “Вихор 2024” која је почела 8. априла 2024 финализована је у пета 19. априла на полигону Пештер. У финалној вежби учествовало је 2.000 припадника и 500 јединица борбене технике од борбене авијације, јуришника до копнених борбених система.

Једна од секвенци на овој војној вежби имало је и пешадијско одељење са против минским оклопним возилом МРАП М-20 које је борбено деловало из тешког митраљеза М-02 Којот а пешадијско одељење које је дејствовало минобацачима калибра 82 мм и противоклопном ракетом Фагот која није лансирана била за возила, пошто постоји и та опцима него са земље после изласка искрцног одељења из возила и заузимања ватреног положаја.

Фото: Принтскрин Министарство одбране

Према опису МРАП М20 конгигурације 6х6 је безбедно превожење јединица. Возило поседује високи ниво противминске и противбалистичке заштите. Возило за ову конфигурацију има ниску силуету, што га сврстава у врх возила која имају такво решење. Како се наводи возило поседује поуздан система зависног вешања мостова.

Возило има како је наведено у производним каталозима високи степен модуларности, што му омогућава да се пруреди за различите намене, не само за борбу него и за превоз терета, медицинску евакуацију и оружја.

Возило на крову може да носи различите конфигурације наоружања.

Осим основног за МРАП М-20 развијен је и модуларни оклоп, који се користи у зависности од захтева које се пред возило постављају.

Када је балистичка заштита у питању, возило је са свих страна: спреда, позади и на оба бока заштићено од погодака панцирно -запаљивог зрна калибра 14,5 мм испаљених из тешког митраљеза КПВТ ниво заштите по НАТО – STANAG IV. Ниво противминске заштите одговара степену заштите 2a/2b (до 6 кг експлозива).

ОТ М20 МРАП

Ово возило представљено је крајем септембра 2023. на Сајму наоружања “Парнтер 2023” у конфигурацији оклопног транспортера. Возило као и претходник је модуларне конструкције и омогућава прилагођавање возила за различите намене као и монтирање на оклопни кров различитих носача, укључујући и оне за противоклопне ракете: Кад је у питању балистичка заштита она је идентична као и код претходника ниво заштите STANAG IV до калибра 14,5 мм. Ниво противминске заштите одговара степену заштите 2a/2b (до 6 кг експлозива).

Тактичко технички подаци:

Димензије: дужина 8578 мм, ширина 2509 мм, висина 2643 мм

Максимална брзина: 100 км/х

Максимална тежина: 19 тона

Број чланова посаде 15 (3+12)

Додатна опрема: визелизација, димне кутије, витло БСТ 22000

Наоружање: модуларна турела за митраљез калибра 12,7 мм напред, модуларна турела за бацач граната, модуларна турела за противоклопну ракету типа фагот, туреле за пушкомитраље калибра 7,62 мм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *