КИНЕСКИ РАКЕТНО-АРТИЉЕРИСКИ КОМПЛЕКС ПВО HQ-11

Кинеска одбрамбена индустрија наставља да развија бројне ПВО ракетних и артиљеријских система кратког домета за одбрану објеката. Најновији познати развој у овој класи је РАК (ракетно-артиљеријски комплекс) HQ-11, први пут представљен пре неколико месеци. Овај пројекат се заснивао на провереним решењима и низу готових компоненти, а захваљујући последњем било је могуће добити повећање карактеристика паљбе.

ПРВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ

Перспективни ракетни и артиљеријски систем HQ-11 (Hong Qi-11 – „Црвена застава-11“) је у недавној прошлости развила Кинеска аерокосмичка научна и индустријска корпорација (CASIC). Готов РАК је први пут званично приказан јавности и специјалистима у новембру прошле године на изложби Airshow China 2022. Занимљиво је да је експонат на информативној плочи означен као H-11, чиме је нарушена логика именовања кинеских ПВО система / РАК.

Ministry of National Defense of the People’s Republic of China

На изложби су приказане две компоненте новог комплекса – лансер ПВО ракета и артиљеријски систем на истој четвороосовинској шасији. Обе машине биле су на изложбеном простору у борбеном положају уз помоћ хидрауличних дизалица; радарски системи су подигнути у радни положај, а ракетни лансер је спуштен на земљу.

Нажалост, прво приказивање РАК HQ-11 није било много детаљно. Пун састав комплекса, карактеристике перформанси итд. нису обелодањене. Међутим, неке карактеристике изгледа компоненти система омогућиле су нагађање и извођење првих закључака.

Такође, тренутно стање пројекта и његови изгледи за будућност нису пријављени на Airshow China 2022. Можда је развој HQ-11 довољно напредовао да је омогућио да се готови производи прикажу на јавном догађају. Покретање серије и испорука производа за Кинеску народну армију или за извоз још није пријављено. Међутим, Кина скоро никада не дели такве информације, а почетак производње или рада обично постаје познат са значајним закашњењем.

Ministry of National Defense of the People’s Republic of China

НОВА КОМПОНЕНТА

Како се испоставило, на прошлогодишњој изложби нису приказани сви објекти комплекса. Почетком марта на кинеским друштвеним мрежама појавиле су се фотографије возила, које су недвосмислено идентификовале још једну компоненту HQ-11 која раније није била приказана на јавним догађајима. Непознати узорак снимљен је у близини Шангаја на јавном аутопуту.

Ministry of National Defense of the People’s Republic of China

Возило је направљена на четвороосовинској специјалној шасији и генерално је слична претходно приказаном самоходном лансеру. Истовремено, скуп специјалне опреме је другачији и указује на другачију улогу. Дакле, на теретној платформи машине постоји додатна кабина смањене дужине, а иза ње је дизалица. У крменом делу шасије налази се сталак или покретна инсталација за осам транспортно-лансирних контејнера са пројектилима.
Изглед и архитектура, као и карактеристичан облик ТПК пројектила, сугеришу да је виђено возило директно повезано са новим РАК HQ-11. По свему судећи, ово је транспортно-утоварно возило дизајнирано да обезбеди борбени рад ракетног дела комплекса. Ако је пакет ТПК направљен да буде покретан, онда то може бити и лансер-пуњач са транспортном и борбеном функцијом.

Ministry of National Defense of the People’s Republic of China

ОРУЖЈА ПВО

Како се наводи, HQ-11 је ПВО ракетни и артиљеријски систем кратког домета дизајниран за дуготрајно дежурство на положају и борбу против широког спектра циљева. Требало би да открива и погађа авионе и хеликоптере, беспилотне летелице разних класа, високопрецизно оружје итд. Комплекс укључује лансер, ракете, артиљеријски систем и транспортно-утоварно или лансирно-утоварно возило. Могуће је да РАК може укључити и друга средства, као што је посебан радар или командно место.

Мобилни лансер из HQ-11 је заправо самостална борбена јединица. На једној шасији постављени су кабина оператера са командама, радар за откривање циљева са фазном решетком и лансер за осам пројектила.

Тип ПВО ракете која се користи у комплексу HQ-11 још није пријављен. Карактеристике перформанси су такође непознате. РАК је позициониран као систем кратког домета, који ограничава лет ракете на 25-30 км.

Ракете су допуњене артиљеријским системом LD-3000. Такође је направљен на шасији и има сопствену кабину оператера. Као ватрено оружје користи модификовани поморски борбени модул H/PJ-11. Ово је купола на даљинско управљање са 11-цевним топом од 30 мм. Има сопствени радар за прац́ење и навођење циљева; са њим је повезана оптичко-електронска станица.

Радар и оптоелектронски и ласерски системи (ОЛС) модула H/PJ-11 омогућавају откривање и праћење ваздухопловних циљева на дометима од најмање 15-20 км, у зависности од различитих фактора. Брзина паљбе оруђа је у распону од 9-11 хиљада метака/мин. Максимални ефективни домет ватре достиже 5 км. Ефективни домет за површинске циљеве је 2,5-3 км, за ракете или сличне објекте – до 1-1,5 км.

Комплекс HQ-11 је у стању да се крец́е дуж аутопутева или ван путева и мења положаје. Међутим, потребна је одређена припрема да бисте започели. Средства комплекса су постављена на положај, нивелисана и међусобно повезана путем радио путем. По свему судећи, РАК може деловати као самостална борбена јединица и самостално решавати задатке откривања и погађања циљева. Требало би да има и мрежне могућности – да ради са екстерним одређивањем циљева или да податке о ваздушној ситуацији шаље другим комплексима.

ОСОБИНЕ И ПРЕДНОСТИ

У погледу укупне архитектуре, карактеристика и могућности, нови кинески РАК НQ-11 је сличан старијим системима као што је НQ-6. Због тога су очуване карактеристичне предности у виду мобилности, могуц́ности промене састава комплекса итд. Истовремено, нове компоненте се користе заједно са провереним идејама, што пружа додатне погодности.

РАК НQ-11 укључује две врсте оружја са фундаментално различитим могуц́ностима и различитим карактеристикама. Ово га чини флексибилнијим системом, а такође омогуц́ава једном комплексу да организује одбрану са два ешалона. Главни део циљева требало би да буде пресретнут пројектилима на вец́ој удаљености, а остали ц́е бити погођени топовима у ближој зони.

Нови комплекс, очигледно, користи сопствене ракете. По главним карактеристикама може надмашити постојец́е производе своје класе и дати комплексу у целини додатне предности.

НQ-11 користи артиљеријску монтажу LD-3000 са топом од 30 мм. Потоњи се одликује највећом брзином ватре и одговарајуц́им борбеним квалитетима. Уз сва ограничења, такво оружје треба да обезбеди велику вероватноћу погађања циљева.

НQ-11 мора бити веома флексибилан у употреби. Свако његово средство је заправо аутономно борбено возило и способно је да самостално решава проблеме. Њихова комбинована употреба у склопу комплекса пружа додатне предности. Истовремено, састав РАК вероватно није константан и може се одредити узимајући у обзир захтеве купца.

РАЗВОЈ СЕ НАСТАВЉА

Прошле године представљени ПВО ракетно-артиљеријски систем НQ-11 показује да кинеска индустрија наставља да се бави са ПВО и ради на свим важнијим аспектима у овој области. Истовремено, на примеру таквог РАК, може се видети да CASIC и друге организације не само да развијају нову опрему од нуле, већ и активно користе доступне компоненте.

Међутим, тачни изгледи за нови кинески РАК и даље су непознати. НQ-11 је већ достигао фазу да може бити приказан јавности, али још није јасно шта ће се даље дешавати. Могуће је да развојна организација већ припрема производњу, а ускоро ће НQ-11 ући у службу народне армије или неке стране земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *