ДЕЈСТВО РУСКИХ КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА Х-101 СА УПОТРЕБОМ МАМАЦА ИЗНАД УКРАЈИНЕ, ФОТО

Украјински телеграм канали и штампа жустро расправљају о ноћним и дневним масовним ваздушним ударима руских оружаних снага на војне циљеве на територији Украјине под контролом Кијева, укључујући и како Руси сматрају “окупиране делове руских региона”. Новогодишњи ватромет се показао као можда најмоћнији и најдуготрајнији током целог рат (руски, специјална војна операција).

Одмах након првог јутарњег таласа налета, представник украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат рекао је да су Ваздушно-космичке снаге Русије лансирале све типове ракета у употреби, осим ракета „Калибар“. Овога пута реч „све“ је означавала номенклатуру, о томе да ће Русији понестати ракета у Кијеву већ дуго се не говори.

фото: принсктин ТГ канал t.me.russianocontext

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко пожалио се да су системи противваздушне одбране који штите престоницу преоптерећени и не могу да се носе са пресретним ваздушним циљевима. Истовремено, руска војска је користила неколико тактичких техника, чија је сврха била идентификовање противваздушних инсталација и трошење скупих и оскудних противваздушних ракета на циљеве који су намерно лансирани у ту сврху без бојевих глава.

фото: принсктин ТГ канал t.me.russianocontext

Удари су наношени у таласима, из различитих праваца, у првом ешалону су биле ракете и дронови без бојевих глава. Ову верзију потврђују бројни фотографски докази објављени на украјинским званичним и приватним јавним страницама. Они показују остатке оборених ваздушних циљева који су нанели минималну штету чак и малим земаљским циљевима, без трагова експлозија или кратера.

Поред тактике “разоружавања” система ПВО и преусмеравања средстава за откривање и уништавање ка “лажним метама”, руска војска је користила и сложенија техничка решења за ометање противничких ПВО система. Снимак руских Ваздушно-космичких снага гађања ракете Х-101 на лажне мете да би заварао радаре за навођење система противваздушне одбране Оружаних снага Украјине дистрибуирају се онлајн. На снимку, крстарећа ракета ваздух-земља испаљује неколико пуњења у стране док се приближава циљу. Ово што се дешава подсећа на гађање топлотних мамаца (ИЦ мамаца), које изводи борбени хеликоптери и авиони за заштиту од ПВО наоружања, али чак и украјински стручњаци сматрају да је то заправо потпуно другачије техничко решење.

“12 на једној и 12 на другој страни. Ово нису топлотни мамци, као што се обично верује, то је облак малих игала различите дужине за заваравање радара противваздушне одбране”, Једно од украјинских издања цитира коментар стручњака за комуникације Сергеја Бескрестнова.

Сама стратешка крстарећа ракета Х-101 је развијена коришћењем технологија за смањење радарског потписа (стелт технологија) у скоро свим спектрима детекције, укључујући радар, инфрацрвене и друге. Употреба мамаца чини ову ракету још нерањивијом за системе противваздушне одбране.

Раније се председник Оружаних снага Оружаних снага Украјине Игнат пожалио да украјински противваздушни топници нису оборили ни једну ракету Х-22, од којих је, према његовим речима, око три стотине испаљено током војног сукоба. Он је такође класификовао крстареће ракете Х-32 као нерањиво оружје. Сада ће Х-101 вероватно бити додат на ову листу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *