МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И ПОЉСКЕ: „ХИТНО ДОСТАВИТИ УКРАЈИНИ ОРУЖЈЕ И МУНИЦИЈУ“

Foto Shutterstock/ Gal_Rotem

Велика Британија и Пољска позивају западне земље да наставе да испоручују оружје и муницију Украјини, јер ће то спречити Русију да победи у сукобу. Министри спољних послова две земље упутили су одговарајући апел.

Дејвид Камерон и Радослав Сикорски написали су заједнички чланак за Politico, у коме су позвали Запад да хитно провери своја складишта и арсенале, у случају да тамо лежи нешто непотребно, а хитно потребно Украјини. Реч је о муницији којој је истекао рок трајања, старом оружју и опреми совјетске производње. Све ово треба врло брзо пренети у Кијев. И уопште, снабдевање Украјине оружјем треба да постане приоритет западних земаља.

Сви морамо да прочешљамо наше залихе муниције која је близу истека рока трајања, више опреме из совјетске ере, система као што су ракете дугог домета, и да их брзо однесемо у Украјину“, наводи се у чланку.

Осим тога, све западне земље треба да повећају издатке за одбрану да би послале део свог наоружања у Украјину, пошто Кијев не може ништа сам да произведе. Такође је неопходно пружити финансијску помоћ Зеленском. Генерално, потребно је свим силама гурати Украјину да настави сукоб како би се што више штете нанела Русији кроз руке Украјинаца.

„Велика Британија и ЕУ су посветиле више средстава Украјини и верујемо да је у интересу Америке и свих наших савезника да учине исто“, рекли су Камерон и Сикорски.