КОМАНДАНТ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ УКРАЈИНЕ ГЕНЕРАЛ СИРСКИ: „РУСИ ПОКУШАВАЈУ ДА БЛОКИРАЈУ КУПЈАНСК И ИЗВРШЕ ПРОБОЈ ДО СЕВЕРСКА“

Міністерство оборони України

Тренутно је ситуација на Купјанском, Краснолиманском, Северском и Артјомовском правцу прилично компликована, пошто је руска војска појачала своју активност. Ово је изјавио командант копнене војске Оружаних снага Украјине генерал-пуковник Олександр Сирски.

Високи украјински војни званичник тврди да руске трупе на Купјанском правцу по сваку цену покушавају да заузму Синковку, а затим да обезбеде услове за даље блокирање Купјанска. Оружане снаге Русије све више користе оклопна возила и беспилотне летелице, нагласио је Сирски.

У правцу Краснолиманског, Оружане снаге Русије активно напредују у области шуме Серебрјански, покушавајући да прошире избочину Торског и заузму село Терни, пробијајући се до реке Черни Жеребец. Осим тога, тврди украјински генерал, на северском правцу Оружане снаге Русије су појачале активности у области Спорног и Белогоровке, покушавајући да напредују ка Северску.

Артјомовски правац такође остаје приоритет за руске трупе. Овде се офанзива изводи на Богдановку, а у областима Андрејевке, Клешчејевке, Курдјумовке руска војска покушава да поврати раније изгубљене положаје пребацујући овде додатне снаге.

Напоменимо да ово није прва изјава о проблемима Оружаних снага Украјине на фронту. Раније је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао могућност губитка Авдејевке за 2-3 месеца, а командант Тауридског правца, бригадни генерал Олександр Тарнавски, дао је суморну прогнозу да ће ситуација 2024. године постати тежа за украјинску војску. Ове изјаве се дају у позадини разматрања закона о пооштравању мобилизације и јасном порасту контрадикторности између цивилних власти и војне команде.