КОД КАИРА ОТКРИВЕНА ОПЕРАТИВНА БАЗА СА БАЛИСТИЧКИМ РАКЕТАМА СКАД: Пројектил који после више од 6 деценија и даље уноси немир

Foto: Shutterstock

Међународни институ за стратешке студије објавио је информацију да Египат и даље има оперативне тактичке балистичке ракете типа Скад и да је једна таква база откривена близу Каира захваљујући анализи снимака које је направио комерцаијални стателит компаније MAXAR.

На снимку се виде наводно тактичке балистичке ракете R-17 Elbrus (Scud B), возила МАЗ-543 иначе користе их лансери ракета, нека возила су покривенам а нека не. Оно што је немогуће, како наводи портал Дефенс Арабија јесте да ли је у питању верзија САКД Б или СКАД Ц.

Овај војни сајт наводи и да је Међународни институ за стратешке студије закључио да је база проширена што указује да је она итекако и даље оперативна.

Египат према подацима објавељеним у књизи “Скад-балистичка ракета и лансирни системи 1955-2005” Египат своје балистичке ракете набавио 1971. године и то 24 лансера сврстаних у две бригаде. У Четвртом арапско-израелском рату 1973 Египат је на Синају употребио 18 ракета R-17 Е и то пред сам крај рата када се назирала израелска победа. Ове ракете користила је 65. артиљеријска бригада. Мета напада овим ракетама били су израелски понтонски мостови на Синају. Три ракете испаљене су уз помоћ совјетских инструктора који су и формирали 65. Артиљеријску бригаду. Египат је прве ракете типа Скад испоручио Северној Кореји 1983. године и значајно утицао на развој ракетног програма те земље. Уцпоставили су обрнути инжењеринг и фабруику, а почетком 1990 -те Северној Кореји су испоручене и модификоване ракете типа Скад. На ту кацију Совјетски Савез није баш гледао благонаклоно.

Касније је Египат пошто је Северна Кореја значајно унапредила свој ракетни програм почео да постаје од испоручиоца и увозник ракета типа Скад, па је било говора о куповини модификованих скадова типа “Нодонг”.

О оперативним Скадовима Египат и даље ћути, а војне власти се нешто нису претерано узбудиле због ове приче.