КИНЕСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ЛИ ШАГФУ: Неке државе бесрамно гурају нос у унутрашње ствари других земаља и региона!

Foto: Pritnstkin Youtube

Кинески министар одбране генерал Ли Шангфу на на 20. Шангри-Ла дијалогу који се одржава у Сингапуру одржао говор на тему „Нова безбедносна иницијатива Кине“.

Он је у говору упозорио је да би сукоб Кине и САД био „неподношљива катастрофа“ и рекао да његова земља тежи дијалогу, а не конфронтацији.

Али је дао и оштру поруку, која се односила на САД и поједине чланице ЕУ

„Неке државе бесрамно гурају нос у унутрашње ствари других земаља и региона. Сваки пут једнострано уводе санкције и прете оружјем, свуда приређују обојене револуције и прокси ратове. Перу руке од свега, све уништавају, остављају хаос. Ми не смемо дозволити да понове сличан сценарио у азијско-пацифичком региону“.

Када је реч о тајванском питању, Ли је рекао да што су сепаратистичке активности за „независност Тајвана“ одлучније, то ће наше контрамере бити одлучније. Свако страно мешање је осуђено на неуспех.

Уколико се неко усуди да одвоји Тајван од Кине, кинеска војска неће оклевати ни секунд, нагласио је Ли. „Нећемо се плашити противника и одлучно ћемо заштитити национални суверенитет и територијални интегритет по сваку цену.“ Говорећи о Јужном кинеском мору, Ли је рекао да чврст замах ка већој стабилности не сме да се поремети, солидарност међу земљама региона треба неговати, а изгледи за регионални мир и сарадњу су обећавајући. Кина и САД треба да испуне очекивања земаља у свету и прате тренд времена, рекао је министар и додао да две земље треба правилно и целисходно да решавају несугласице, да се храбро суочавају са тешкоћама и пронађу прави начин да се слажу.