КИЈЕВ ПРЕГОВАРА СА ВАРШАВОМ О КУПОВИНИ РАКЕТНИХ СИСТЕМА ОБАЛА-МОРЕ ДОМЕТА ДО 200 КМ!

Фото: Принтскрин Јутјуб

ТВ Фронт/Defence24.pl

Портал Defence24.pl објавио је информацију да су у току разговори између Пољске и Укрјаине о набавци бригаде система обалске ракетне одбране, са којом би Кијев могао да гађа и морске и копнене циљеве.

Како овај портал наводи, Кијев разматра куповину једног комплетног система (на нивоу батаљона) из сопствених фондова или фондова ЕУ, док би Пољска допунила своје капацитете куповином додатних система НСМ – ЦДС као што је већ објавио портал Defence24.pl у априлу.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Главно наоружање овог обaлског система противракетне одбране су ракете норвешке компаније Конгсберг NSM (Naval Strike Missile), способне да се боре против бродова и копнених циљева на удаљености од преко 200 км. 

Стога се, како наводи Defence24.pl може тврдити да би након испоруке британско-француских Storm Shadow/Scalp EG пројектила ваздух-земља, Украјина могла добити други систем дугог домета. 

Ракета НСМ је тешка за откривање и истовремено је мале величине (укупна тежина је 400 кг).

Пољска војска има два ракетна дивизиона система Обалске ракетне бригаде. 

Сваки дивизион се састоји од две батерије, батерију чине три лансера са до четири пројектила на лансеру и пратећa и команднa возила у свакој ракетној батерији. 

Поред њих, систем НДР укључује командна возила батерија и бригаде, мобилне комуникационе центре, радаре за откривање и праћење циљева које производи ПИТ-РАДВАР и логистичка возила.

Додајмо да је НДР конструисан да користи податке из екстерних извора, као што су дронови, па отуда и велики број командних и комуникационих возила поред ракетних лансера. 

За НДР возила су прилагођена возила Јелцз, а пољска индустрија је узела велико учешће у развоју и испоруци комуникационих и командних елемената, који су захваљујући трансферима технологије стекли нове квалитете.