„КАПИТУЛАЦИЈА УКРАЈИНЕ ЋЕ БИТИ ЈЕДИНА ТЕМА“

© Sputnik / Григориј Сисојев

„Врло ускоро ће једина тема међународних сусрета везаних за Украјину бити капитулација кијевског режима“ – запретио је стални представник Русије при УН, Василиј Небензја. Ово је једно од најснажнијих упозорења које је јавно изрекла руска дипломатија.

У месецима када и са запада долазе суморна предвиђања украјинске судбине, руска диломатија је сасвим директно прокламовала свој крајњи циљ. Небензја је у свом наступу пред УН непосредно оптужио украјинско руковдоство да стоји иза напада на CROCUS CITY. У свом говору је додао да се Кијев бави тероризмом. На крају закључује да ће тема свих будућих сусрета бити искључивио безусловна капитулација Украјине.

Овако оштре речи долазе са стране руске дипломатије у време када многи подгревају и поново читају чланове Истанбулског споразума. Са ове позиције већина тачака споразума је данас неприхватљива за Русију. Неки западни политичари све више говоре о преговорима у Швајцарској, са којих би била изузета Русија. Овај говор представника Русије у УН долази као одговор на све спекулације – никаквих договора више нема, само капитулација долази у обзир.

Русија је појачала своје нападе на енергетски сектор Украјине и потпуно га десетковала. У појединим градовима су на снази рестрикације. Војска је још рањивија, она не може без енергије. На огромном фронту није могуће распоредити толико пуно лако уочљивих агрегата. О потребама за енергијом од стране украјинске војне индустрије не треба трошити речи. Када се свему додају проблеми са недостатком ПВО средстава и ракета, предвиђања за Украјину заиста постају суморна.