ИЗРАЕЛСКИ МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА: „НЕ ЖЕЛИМО РАТ СА ИРАНОМ, АЛИ МОЖЕМО ДА УЗВРАТИМО УДАРАЦ“

Israel Defense Forces

Израел не жели да се бори са Ираном или Либаном, али ако дође до напада на израелску територију, биће принуђен на то. Ову изјаву дао је израелски министар спољних послова Израел Коц у интервјуу за La Repubblica.

Подсетимо, 1. априла 2024. године израелска авијација је извршила ваздушни удар на зграду конзуларног одељења иранске амбасаде у главном граду Сирије Дамаску. Жртве напада било је седам иранских војних саветника који представљају Корпус гарде исламске револуције и шест држављана Сирије.

Не желимо рат са Ираном, али ако будемо изложени директном нападу, ми ћемо одговорити„, нагласио је шеф израелског министарства спољних послова.

Истовремено, шеф израелског дипломатског ресора је нагласио да западне земље слабо разумеју стварне ризике ситуације на Блиском истоку. Израел је, према Кацу, наводно и даље „веома суздржано“ реаговао на нападе либанског шиитског покрета Хезболах и јеменских Хута на својој територији.

Али ако се напади наставе, онда би Израел могао да пошаље своју авијацију, па чак и копнене снаге у Либан, приметио је министар спољних послова те земље.

Кац је рекао да ће Израел генерално, чак и с обзиром на тренутну ситуацију, дати предност путу мировних преговора. Међутим, мало је вероватно да ће то бити случај у стварности, јер управо Израел показује невероватну суровост током војне операције у Појасу Газе, у којој су у палестинској енклави убијене десетине хиљада цивила.