ИЗРАЕЛ ДОБИО ТРЕЋУ ОПЕРАТИВНУ ЕСКАДРИЛУ ЛОВАЦА ф-35И

Фото: ИДФ

Израелско ратно ваздухопловство добило је трећу ескадрилу борбених авиона пете генерације Ф-35И „Адир“ од САД.

У питању је 25 борбених авиона, са чиме је укупан број летелица Ф-35И повећан на 75.

Иако за сад нема званичне потврде Израел је наводно у борбеним мисија већ користио ловце Ф-35. Године 2018. приказ је био снимак неколико Ф-35 који су летели изнад Бејрута и учествовали у нападима на иранске циљеве у Сирији.

Прве израелске ескадриле са укупно 50 летелица постале су оперативне 2021. године.

Прича о набавиц израелских Ф-35 није била нимало лака. Прво је било палнирана набавка само 14 од укупно 31 летелице због буџетских разлога јер је каса била буквално испражњена. Корак напред учињен је 2016. године када је у Белу кућу дошао Доналд Трамп када су САД понудиле јеврејској држави пакет од 38 милијарди долара војне помоћи у наредних 10 година, од којих је највећи део управо требао да иде за борбене авионе и ракете ваздух-ваздух.

Предност Ф-35И Адир у односу на Ф-15И Ра ам огледала се у употреби иновативне технологије, која треба да ућутка радарске системе противника и отвори пут за масовне ударе борбене авијације.

Први пар израелских Ф-35И слетео је 16. децембра 2016 године у базу Неватим на југу Израела. Већ тад је израелска авијација планира да удео борбених авиона 5. генерације повећа на укупно 75