ИЗДАНИ И ОСТАВЉЕНИ НА НЕМИЛОСТ ТАЛИБАНИМА: БРИТАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ САС ОДБИЛИ СВЕ ЗАХТЕВЕ ЗА ПРЕСЕЉЊЕ АВГАНИСТАНСКИХ КОЛЕГА

Принскрин Твитер

Британски BBC у својој емисији Panorama открио је и објавио документе према којима су Британске специјалне снаге блокирале све пријаве својих колега из бивше авганистанске армије који су се раме уз раме са њима борили 20 година у Авганистану против Ал Каиде и Талибана да се преселе у Велику Британију.

Оно што је интересантно јесте да документи које је објавио BBC у својој емисији садрже убедљиве документе да су припадници чак две елитне специјалне једнице раме уз раме борили са британским специјалцима, пре него што су Талибани преузели власт.

Наиме, авханистански командоси били су у пратњи британских специјалних снага на неким од најопаснијих мисија.

Министарство одбране је саопштило да спроводи независну ревизију.

Када су талибани дошли на власт у августу 2021. припадници авганистанских специјалних јединица CF 333 и ATF 444– познатих као „Тројке“ – били су међу групама које су највише изложене ризику одмазде, пошто су подржале британске специјалне снаге у њиховој борби против талибана. .

Имали су право да поднесу захтев за пресељење у Уједињено Краљевство у складу са шемом Афганистанске политике пресељења и помоћи, али су стотине њихових захтева одбијене. Талибани су наводно од тада претукли, мучили или убили на десетине припадника те једнице.

Министар оружаних снага, Џејмс Хепи, сада је најавио ревизију око 2.000 пријава након што је признао да процес доношења одлука иза неких одбијања „није био чврст“.

Документи које је Панорама видела укључују документ Стандардних оперативних процедура (СОП) који показује да су од најмање 2023. године све апликације „Тројки“ које су достигле основни праг послате специјалним снагама Уједињеног Краљевства на одобрење или одбијање спонзорства.

Документ СОП-а, који је прибавила истраживачка редакција Lighthouse Reports  и поделио са Панорамом, показује да ако су специјалне снаге Велике Британије одбиле спонзорство, подносилац представке је аутоматски сматран неподобним и послато је писмо о одбијању његовог захтева.

Панорама је такође видела интерне мејлове Министарства одбране у којима државни службеници који управљају планом премештања описују да нису у могућности да оспоре одбијања специјалних снага, чак и када су веровали да постоји јак разлог за пресељење.

Вето је специјалним снагама дао моћ одлучивања о захтевима за пресељење у време када је јавна истрага у Великој Британији истраживала да ли су припадници САС-а починили ратне злочине у операцијама у Авганистану где су биле присутне јединице „Тројки“.

Страх је био највећи јер је истрага могла да примора сведоке који су се налазили у Уједињеном Краљевству, а који нису држављани да сведоче о ратним злочинима и пруже потенцијалне доказе. То се није могло допустити, па је једноставно одлучено да захтев буде одбијен.

Панорама је разговарала са бившим члановима Тројки којима су одбијени захтеви за премештај 2023. године и кажу да су били сведоци или пријавили оно што им се чинило као ратни злочини које су починиле специјалне снаге Уједињеног Краљевства.

Они су рекли истражном тиму Панораме да се сада крију у Авганистану, селе се од куће до куће, не могу да остану са својим породицама или да раде.

Један је рекао да су га талибани испитивали и тукли пре него што је побегао, други је рекао да је први побегао, али да је чуо да су талибани отишли ​​у његову кућу да га траже.

„Живим у веома лошој ситуацији. Кријем се и углавном моја породица не може да живи заједно, не можемо да излазимо и не можемо да радимо“, рекао је он.

„Био сам сигуран да ће ми британске колеге и пријатељи, са којима смо радили неколико година, помоћи да се евакуишем на сигурно. Сада осећам да су жртве које сам поднео заборављене.

„Осећам да сам остављен сам усред пакла.
Оба службеника су радила на операцијама САС-а које су сада под лупом јавне истраге.

Један је поднео бројне притужбе британској војсци у време тих операција. Тврдио је да је САС починио ратне злочине, па је чак и повукао своје људе из њихове пратеће улоге у операцијама САС-а у знак протеста због, како је навео, вансудских убистава авганистанских цивила.

Тај потез је изазвао кризу у специјалним снагама Уједињеног Краљевства, приморавајући високе британске официре да покушају да ублаже ситуацију и врате авганистанске партнерске јединице на своју страну.