ИНДИЈА ОД HAL НАРУЧИЛА 97 ЛАКИХ ЛОВАЦА TEJAS

принтскрин твитер

Индијска државна ваздухопловна компанија Hindustan Aeronautics Limited (HAL) примила је захтев за предлог од Министарства одбране Индије за 97 лаких ловаца Tejas , чиме је направљена највећа поруџбина за овај авион.

Ловци компаније HAL Tejas – такође познати као лаки борбени авиони, или LCA– су критични за индијско ваздухопловство, пошто у служби тренутно имају само 31 ловачки сквадрон у поређењу са обавезним нивоом од 42.

Портпарол HAL потврдио је да је компанија примила позив, али није могао да каже када ће бити достављен одговор са конкретним предлогом цене. Индијске ваздухопловне снаге нису одговориле на питање о очекиваној цени уговора, али су објавиле процене да је цена негде око 650 милијарди индијских рупија, или отприлике 7,8 милијарди америчких долара.

Овај тендерски захтев за 97 ловаца уследио је након формалног прихватања војног захтева за авион од стране Савета за набавку одбране 30. новембра 2023. године.

HAL већ има две производне линије Tejas у Бангалору, од којих свака може да произведе осам авиона годишње. Трећа производна линија у Нашику, Махараштра, требало би да буде отворена у октобру, додајући још осам авиона годишњој производњи.

То значи да би компанија могла бити у позицији да производи 24 авиона годишње до 2025. или 2026. године.

Нови тендер поставља HAL други уговор за авион, након договора од 6,5 милијарди долара у јануару 2021. године за 73 једноседа и 10 двоседа. Први серијски Tejas Мк1А, најновија конфигурација, завршио је свој први лет 28. марта. HAL је требао да испоручи први примерак у фебруару, у року који је компанија пропустила.

Нова наредба ће ваздухопловству дати 180 ловаца Мк1А у девет ескадрила, поред 40 старијих авиона Мк1.

HAL је припремио четири главна напретка у новијој верзији Tejas: напредни пакет за електронско ратовање са ометачем за самозаштиту, активни електронски скенирани радар, побољшања за лакше одржавање и могућност испаљивања пројектила изван визуелног домета.

Једном закључен, посао ће значајно повећати за HAL наруџбе, које су од 31. марта премашиле 11,2 милијарде долара. Раније овог месеца, компанија је објавила рекордне приходе од више од 3,6 милијарди долара за тек завршену финансијску годину, што је повећање од 11% у односу на претходну годину.