ИНДИЈА КИНИ ЛУПИЛА ШАМАР: ФИЛИПИНИМА ИСПОРУЧЕНЕ ПРОТИВБРОДСКЕ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ „BRAHMOS“ ДОМЕТА 290 КМ!

Editorial credit: ID1974 / Shutterstock.com

Индија је започела испоруку protivbrodskih крстарећих ракета „BRAHMOS“ (настао на основу руског оригинала P-800 Oniks) Филипинима, док две земље пооштравају одбрамбене и стратешке везе усред растућих тензија између те источноазијске нације и Кине због поморских спорова у Јужном кинеском мору.

Пројектиле БраМос набављају Филипини у оквиру уговора од 375 милиона долара потписаног 2022. године.

„Сада извозимо и пројектиле БрахМос. Прва серија ових ракета иде на Филипине“, рекао је индијски премијер Нарендра Моди у петак на предизборном скупу.
Индија и Филипини су појачали сарадњу у области одбране јер се у обе земље продубљује забринутост због све снажније Кине.

Тензије између Филипина и Кине ескалирале су током прошле године док Пекинг, позивајући се на историјска права, полаже своја потраживања на области унутар ексклузивне економске зоне Маниле. Напори за решавање четворогодишњег војног сукоба Њу Делхија са Пекингом дуж његове спорне границе са Хималајама су мало напредовали.

Editorial credit: wws001 / Shutterstock.com

У Њу Делхију, аналитичари кажу да Индија жели да буде део већег притиска на Кину у Јужном кинеском мору јер расте забринутост због територијалних амбиција Пекинга.

„Испорука пројектила БрахМос Филипинима сама по себи не мења игру. Али идеја је да смо део шире коалиције земаља, укључујући САД, које покушавају да изграде јачину и ојачају безбедност мањих земаља као што су Филипини. То је оно што ми називамо стратегијом решетака“, каже Срерам Шаулиа, декан Јиндал школе за међународне послове.

Ракете које испоручује Индија производе се у заједно са Русијом. Брахмос је обалски, противбродски систем са дометом од 290 километара. Према споразуму, Индија ће Филипинима испоручити три верзије овог ракетног система, наводе индијски медији у Њу Делхију.

Помоћник генералног директора Савета за националну безбедност Филипина Џонатан Малаја рекао је новинарима у Манили да ће пројектиле распоредити филипински маринци.