ИГРА НЕРАВА У ТАЈВАНСКОМ МОРЕУЗУ: Кинески брод умало се закуцао у амерички разарач! Камере снимиле инцидент! ВИДЕО

Фото: Принтскирн Твитер

ТВ Фронт/Globalnews

Кинески ратни брод пришао је америчком разарачу USS Chung-Hoon, на само 137 м приликом проласка кроз Тајвански мореуз, што је оквалификовано као до сад најагресивнији потез Пекинга у Јужно кинеском мору.

Снимак блиског сусрета кинеског ратног брода и америчког разарача снимила је новинарска екипа канадског Глобал Нјуза који су били укрцани на канадску фрегату ХМЦС Монтреал.

Новинари су навели да је то био блиски сусрет два брода где је претило да кинески удари у амерички разарач.

Како суи навели новинари брод Кинеске народно ослободилачке армије нагло је повећао брзину и буквално пресекао пут пред прамцем америчког разарача.

Командант кандске фрегате капета Пол Моунтфорд назвао је поступак кинеског борда непрофесионалним.

Када су Кинези променили курс, Маунтфорд каже да су позвали амерички ратни брод и рекли им да се крећу или ће доћи до судара. Американци су одговорили тражећи од Кинеза да се држе даље од брода, али је амерички разарач на крају морао да промени курс и успори да би избегао судар.

Капетан Маунтфорд верује да су инцидент „очигледно подстакли Кинези“.

„Чињеница да је ово објављено преко радија пре него што је то учињено, јасно указује да је то намерно.

USS Chung-Hoon и Монтреал су заједно пловили у Јужном кинеском мору скоро недељу дана пре него што су ушли у Тајвански мореуз. Новинари Глобал Њуза су видели како кинески ратни бродови прате канадски брод у више наврата, током његовог транзита.

Кинези су канадским и америчким бродовима преко радио система рекли да улазе на кинеску територију, упркос заједничкој мисији која се одвија у међународно признатим водама, наводи Глобал Њуз.