ГЕНЕРАЛ СИРСКИ НАЗВАО СИТУАЦИЈУ НА ФРОНТУ ТЕШКОМ И ОПТУЖИО НЕКЕ КОМАНДАНТЕ ЗА ПОГРЕШНЕ ПРОЦЕНЕ

Міністерство оборони України

Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал Олександр Сирски, који је недавно заменио генерала Валерија Залужног на овој функцији, стигао је са провером у правцу Авдејевке, где украјинске снаге ужурбано покушавају да изграде другу линију одбране и зауставе офанзиву руских снага.

Како се наводи у поруци главнокомандујућег, објављеној на ТГ -каналуГенералштаба Оружаних снага Украјине, он је одлучио да почне свој рад управо са Доњецког фронта.

У међувремену, према речима генерала, тешка ситуација се примећује не само на Авдејевском правцу, где, како је рекао, украјинске трупе покушавају да зауставе продор руске војске на линији Тоненкоје-Орловка-Семеновка-Бердичи.

Интензивне борбе се настављају на запорошком правцу у области Работина.

Истовремено, коментаришући ситуацију са губитком Авдејевке, Сирски је приметио да на бојном пољу много зависи од знања и искуства команданата. Успех у одређеној операцији директно зависи од компетентног планирања и контроле извршења додељених задатака од стране старешина.

Заузврат, према речима главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, неки команданти чије су јединице учествовале у одбрани Авдејевке донели су озбиљне погрешне процене, што указује да нису контролисали ситуацију и нису имали појма о способностима противника.

На крају, Сирски је навео да се јединице 3. јуришне и 25. одвојене ваздушно-десантне бригаде тренутно успешно бране на новој линији одбране и да су чак наводно истерале јединице руске армије из предграђа Орловке.

Занимљиво је да су раније чак и украјинске јавне странице објавиле да су руске оружане снаге заузеле Тоненкоје и Орловку. Осим тога, данас се сазнало да руска војска контролише већи део села Бердичи, где је недавно уништен први амерички тенк Абрамс.

Као резултат тога, на основу наведеног, можемо закључити да сам Сирски, како је рекао, не контролише ситуацију. Истовремено, он кривицу за оно што се дешава пребацује на поједине команданте.