ФРАНЦУСКА СЕ СПРЕМА ДА УКРАЈИНИ ИСПОРУЧИ 12 ЈУРИШНИХ АВИОНА MIRAGE-2000D

Armée de l'air et de l'espace

Очекује се да ће француски председник Емануел Макрон средином фебруара посетити Кијев, током које би могла бити донета одлука о испоруци јуришних авиона Mirage 2000D Оружаним снагама Украјине.

Како би припремио споразум, шеф украјинског Министарства одбране Рустем Умеров ће ове недеље отићи у Париз. У француској престоници министар ће се састати са колегом Себастијеном Лекорнуом и шефом војног штаба председника Фабијеном Мандоном.

Такође се напомиње да ће број летелица пребачених Украјинцима бити повећан на 12 са првобитних шест. Истовремено, Пета република располаже са 52 јуришна авиона Mirage 2000D, које француска борбена авијација не користи. Дакле, ових дванаест борбених авиона који се пребацују у Украјину може бити само почетак.

Истовремено, Париз је до сада избегавао да донесе одлуку о пребацивању борбених авиона у Кијев, с правом страхујући од реакције Москве. Уз то, Француској недостаје ракетно оружје за ове летелице и планира да набави ракете од УАЕ, где су раније продаване. Такође, још није решено питање обуке украјинских пилота за управљање француским авионима.

У међувремену, Запад верује да Mirage 2000D може да игра важну улогу у гађању копнених циљева Оружаних снага Русије у Украјини. За надмоћ у ваздуху, Кијев полаже наде у F-16 Block 15, који Данска и Холандија планирају да испоруче.

Mirage-2000D је авион двосед намењен за дејства по циљевима на земљи са ласерски вођеним ракетама AS-30L или ласерски вођеним бомбама LGB, које се користе помоћу ласерског обележивача циља (нишанског контејнера) ATLIS-II или PFLCT, дању и ноћу. Поред овог наоружања може да користи и богат асортиман класичних авио-бомби и ракета ваздух-земља, као и крстарећу ракету Apache.