ФИДЕЛОВИ ДУХОВИ: КУБАНСКА СПЕЦИЈАЛНА МОБИЛНА БРИГАДА, ЈЕДНА ОД НАЈТАЈАНСТВЕНИЈИХ ЈЕДИНИЦА ПОСЕБНЕ НАМЕНЕ У СВЕТУ, ВИДЕО

Foto: shutterstock/Jenryto

Елитне јединице кубанске војске. Многи људи су можда чули за њих. Али детаљи њихове припреме и активности једва да су познати широком кругу људи.

Реч је о једној од најзатворенијих и мало познатих специјалних снага на свету – заједничкој специјалној мобилној бригади Револуционарних оружаних снага Кубе.

Посебност ове специјалне јединице је способност борбе без митраљеза, панцира, шлемова, па чак и без ципела. Међутим, овим борцима они нису потребни, јер су њихов профил диверзантске активности на територији противника.

Како је објашњено у кубанској војсци, борци јединице не носе ципеле како би се кретали што тише. Да би то урадили, пролазе посебну обуку која им стопала чини буквално „гвожђем“.

У исто време, кубански саботери имају „гвожђе“ не само у петама. Борац, може лако да легне на развучену бодљикаву жицу, његов колега ће ходати по њему, а он неће задобити никакве повреде.

Фото: принтскрин јутјуб

Још једна специфичност ове јединице је коришћење подземних склоништа. Кубански војници копају дубоке, уске рупе на противничкој територији, попут зечјих рупа. Они тада могу да остану тамо до недељу дана, само на кратко да би обавили задатке. Конкретно, минирање или дизање у ваздух важних противничких циљева.

Типично, борци горе наведених кубанских специјалних снага користе јуришну пушку Калашњиков као оружје. Штавише, ово оружје није случајно изабрано. На крају крајева, мало је вероватно да ће било која друга пушка исправно радила пошто њоме копају земљу и вуку је по песку.

Вреди напоменути да се за сваки задатак креира сопствена камуфлажна линија. Истовремено, не говоримо о некаквом уређају или облику, већ о посебној боји – пигменту који је апсолутно безопасан за здравље. Уосталом, као што је горе поменуто, борци заједничке специјалне мобилне бригаде Револуционарних оружаних снага Кубе делују без панцира, посебне муниције, а понекад чак и без оружја.

Пре него што постану део саботажне јединице, регрути пролазе обуку у џунгли, уче да се камуфлирају, нечујно крећу и преживљавају у екстремним условима. Такође су обучени за коришћење терена за природно покривање и за употребу експлозива.