ФАБРИКА КОЈА ЈЕ ПРОИЗВОДИЛА НИШАНСКЕ СПРАВЕ ЗА ТЕНК М-84 „ЗРАК САРАЈЕВО“ ОТИШЛА У СТЕЧАЈ! Нестао још један гигант бивше Југославије!

FOTO: Vladimir Ivanović

Један од највећих гиганата наменске индустрије бивше СФРЈ који је правио оптику за војску од двогледа,преко снајпера до оптике за тенк М-84, али и артиљерију отишао је у стечај са чиме је почела ликвидација ове компаније.

Иначе фабрика „Зрак“ Сарајево у априлу 2023. отишла је у стечај, а 12 јуна за 55 радника уручени су били први откази, а више од 70 радника остало је без посла.

Фабрика „Зрак“ Сарајево постала је позната у ондашњој Југославији, али и свету по томе шта је радила одличну оптику и имала врхунску технологију која се ценила.

FOTO: Vladimir Ivanović

Од три фабрике наменске производње у оквиру војног дела предузећа, како наводи тенковски стручњак Владимир Ивановић војни део фабрике имао је три ООУР-а.

„За плакање. Често сам био у овој фабрици. Дивни људи. радили су врхунску оптику за то време. Биле су ту двије одвојене фабрике, цивилна и војна. Војни део је имао три ООУР-а. ООУР ФНП-3 (фабрика наменске производње број три) је правила нишанску справу нишанџије за тенк М84, а ФНП-2 је правио нишанску справу командира тенка М84. За то време врхунска технологија. Врхунски чисти (бели) простори. Долазио сам и неколико пута након рата у ову фабрику због послова са Кувајтом. Тада се је већ могла наслутити пропаст фабрике“, каже за ТВ Фронт тенковски стручњак Владимир Ивановић.

Према његовим речима највеће богатство ове фабрике јесте 30 нишанских справа за тенк М84 које стоје у овој фабрици (плус остала оптичка средства, перископи, дурбини, колиматори, нишани, снајпери, нишанске справе за Ј171, сочива, итд).