ЕР ДИФЕНДЕР 2023. СЕ БЛИЖИ: Шта знамо о највећој ваздухопловној вежби НАТО пакта у Европи! 25 чланица, 250 авиона и 10.000 пилота, механичара и војника

Foto: Shutterstock

Вежба Ер Дефендер 23 највећа је НАТО вежба распоређивања ваздушних снага у историји НАТО-а и показује трансатлантску солидарност.

Од 12. до 23. јуна, до 10.000 учесника из 25 земаља са 250 авиона учествује у вежби ваздушних операција у европском ваздушном простору под командом немачког ваздухопловства.

Немачка преузима водећу улогу у овој вежби и представља логистичко чвориште.

Фото: www.bundeswehr.de

У вежби учествују следеће нације: Белгија, Бугарска, Хрватска, Чешка Република, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Италија, Јапан, Летонија, Литванија, Холандија, Норвешка, Пољска, Румунија, Словенија, Шпанија, Шведска , Турска, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе. Национална ваздушна гарда САД обезбеђује највећи део њих.

Земље учеснице ће углавном спроводити операције са следећих локација:

Јагел/Хохн у Шлезвиг-Холштајну Вунсторф у Доњој Саксонији Лехфелд у Баварској Спангдалем у Рајни-Палатинат Волкел у Холандији Часлав у Чешкој

Три главна чворишта током Ер Дефендер 23 су Шлезвиг-Холштајн/Хохн, Вунсторф и Лецхфелд. Вежбе ће се изводити углавном у три ваздушна простора изнад Немачке.

Области за вежбу изводе су у областима које је Ваздухопловство Немачке и НАТО чланица деценијама користило за рутинску обуку. Међутим, оне су сад проширене за Ер Дефендер 23 и делимично повезане коридорима.

Shutterstock


Источни простор за вежбу биће привремено резервисан за војну употребу између 10 и 14 часова, а јужни простор за вежбање између 13 и 17 часова, а северни простор за вежбање између 16 и 20 часова сваког радног дана. Тренажни летови се неће обављати ноћу или викендом.

Висине лета током Ер Дефендер-а у три области крећу се од 2.500 до 15.000 метара и више. Испод тога се обично не лети.

www.bundeswehr.de

Танкирање горива ће се углавном одвијати на висинама од 3.000 до 10.000 метара. Тренажни летови одвијају се на висинама од 2.500 или 3.000 метара. Летови на нижим висинама млазних и транспортних авиона планирани су у делу источне области ваздушних вежби познатом као Борба 1.

Ово подручје за обуку се простире преко северног Бранденбурга, делова Мекленбург-Западне Помераније и Балтичког мора. Ваздушни простор је резервисан за ове летове на ниском нивоу по три сата сваког дана од 12. до 22. јуна. Поред тога, спорадични летови на ниском нивоу ће се одвијати на војним полигонима Баумхолдер и Графенвоехр.