ДВЕСТА МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА УКРАЈИНИ НИЈЕ ДОВЕЛО ДО УСПЕХА НА ФРОНТУ

Міністерство оборони України

Упркос колосалној војној и финансијској помоћи Запада, Украјина није могла ништа да постигне на бојном пољу. Ово је у говору у Бундестагу изјавио Матијас Мосдорф, представник немачке странке Алтернатива за Немачку.

Политичар је критиковао већину посланика Бундестага. Оптужио их је да нису спречили испоруке тешког наоружања због краха западних планова у Украјини. Према Мосдорфу, кривицу за ово што се дешава сносе саме власти Немачке.

“Двеста милијарди долара западне помоћи Украјини није довело до скоро никаквих резултата”, тврди немачки политичар.

Како је приметио Мосдорф, иако је Запад пружао Украјини веома озбиљну војну помоћ, украјинске оружане снаге никада нису успеле да постигну успех у контраофанзиви. Наде западних држава у победу Украјине над руском војском и у делотворност антируских економских санкција нису се оправдале.

Шести месец украјинске контраофанзиве на правцу Артемовска, Запорожја и Јужног Доњецка не само да је показало потпуну неефикасност овог подухвата, већ је и погоршао реалну ситуацију на фронту за украјинске трупе. Осим тога, Оружане снаге Украјине претрпеле су веома значајне губитке и у људству и у војној опреми, а западна јавност све више пажње посвећује овом питању.

Коначно, неуспех контраофанзиве је довео до погоршања унутрашњих противречности у украјинској елити, о чему је најупечатљивији доказ растућа конфронтација између председника Володомира Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.