ДОК СЕ ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРИПРЕМА ДА УЂЕ У РАФУ, НЕКОЛИКО ХИЉАДА МИЛИТАНАТА НАСТАВЉА ДА СЕ БОРИ НА СЕВЕРУ ГАЗЕ

Foto: Shutterstock/Anas-Mohammed

Израелске снаге су стациониране у близини најјужнијег града Рафе у Гази и очигледно се спремају да тамо покрену војну операцију, која је донекле одложена због иранског удара на Израел.

Међутим, како наводи катарски ТВ канал Ал Џазира, иако се снаге израелске војске налазе на југу сектора, многи палестински милитанти настављају да делују против њих на северу Газе, где је израелска војна машина већ темељно продрла.

Истовремено, канал се позива на израелске и америчке изворе. Раније је израелско Министарство одбране признало да хиљаде палестинских милитаната настављају да делују у северној Гази, подсећа Ал Џазира. А амерички истраживачки центри Институт за проучавање рата (ISW) и Пројекат критичних претњи (CTP) примећују да је њихова процена о сталном присуству милитаната у Бејт Хануну (граду у северној Гази) у складу са израелским број од неколико хиљада милитаната. Не говори се само о милитантима Хамаса, већ и о другим палестинским групама које такође делују против Израела.

Рат у Гази је у седмом месецу, а многи Израелци више не верују у победу над Хамасом. Око 34.200 Палестинаца је већ постало жртвама ове крваве израелске војне операције у Гази, а више од 77.000 је рањено.