ЧЕШКА УВЕЋАВА БРОЈ ТЕНКОВА ЛЕОПАРД 2А4 СА 14 НА 42! ВОДЕ СЕ И ПРЕГОВОРИ И ЗА ВЕРЗИЈУ А8

FOTO: Acr.army.cz/Ministerstvo obrany ČR

Између Министарства одбране Чешке и Немачке тренутно се воде преговори о поколну 14 тенкова Леопард 2А4 за Војску Чешке због велике војне помоћи коју је та земља дала Украјини.

Конкретно у питању је 14 тенкова и један тенк за извлачење. О томе владу у Прагу обавестила је министарска одбране Чешке Јана Чернохова. Осим преговора о поклону тенкова Леопард А4 воде се разговори и о куповини истог броја тенкова Леопард 2А4 од Рајанметала.

Министарство одбране Чешке ће се о евентуалном уговору одлучити тек након што у наредним месецима отпочне процес набавке. Истовремено, министарство наставља преговоре о приступању пројекту развоја и производње најсавременијих тенкова Леопард у верзији 2А8.

Уколико Министарство одбране прихвати комплетну немачку понуду о донацији и набавци тенкова Леопард 2А4, доћи ће до скока у јачању оклопних јединица Чешке војске . Војска Чешке је већ 2022. и 2023. године добила од Немачке 14 борбених тенкова за снабдевање Украјине оклопним возилима, ове године (2024) у Чешку ће у склопу овог поклона стићи и тенк за извлачење Буфел 3 на шасији ,тенка Леопард 2А4 .

Ако се садашњи преговори успешно заврше, Чешка војска би имала укупно 42 борбена тенка Леопард 2А4 и три тенка за извлачење на истој шасији. Након завршетка испорука нових тенкова Леопард 2А8, Војска Чешке ће имати довољно тенкова обе верзије не само за активну подршку и обуку, већ и као залиха за мобилизацију.

Последњих месеци вођени су даљи преговори са Немачком, која је у јануару ове године Чешкој понудила примопредају још 14 борбених тенкова и једног тенка за извлачење. Немачка жели да надокнади чешку војску за испоруку тешке опреме, муниције и резервних делова Украјини.

И Чешка и Савезна Република Немачка су заинтересоване за даљу подршку украјинској борби против руског агресора. Међутим, технологија која је обезбеђена украјинским оружаним снагама мора бити замењена“, рекла је министарка одбране Чернохова. 

Договор би требало да буде потврђен релевантним уговорима у другом кварталу ове године. Испорука тенкова могла би да почне у другој половини ове године и да буде завршена 2025. године.

Војска Чешке је оценила да би потпуно прихватање понуде немачке стране било корисно за одбрану Чешке. Капацитети тенковског батаљона би се очигледно увећали донацијом и накнадном куповином немачких тенкова у кратком и средњем року“, рекао је начелник Генералштаба Карел Шехка.

Краткорочно гледано, повећање броја тенкова Леопард 2А4 омогућило би тенковском батаљону да пређе у нову структуру и почне брже да регрутује нове војнике. Што би омогућило да се стекне довољно искуства у вези са новом тенковском платформом чак и пре него што се преузме главни борбени тенк нове генерације. Истовремено, дошло би до бржег испуњавања обавеза НАТО-а у вези са тешком бригадом. Након 2030. године, Чешка војска би могла да има преко стотину тенкова Леопард и то два типа доступних у активној служби или резерви.

Леопард 2А4 и најсавременији тенкови 2А8 суштински повећавају заштиту посада возила због различитог концепта складиштења муниције и главног пуњења . Њихова набавка и рад ће повећати интероперабилност са савезницима током распоређивања и у логистичкој безбедности, на пример због веће доступности резервних делова, каже се у саопштењу Војске Чешке.