ЧЕШКА ШАЉЕ УКРАЈИНИ ДВЕ РАКТНЕ БАТЕРИЈЕ РАКЕТНОГ СИСТЕМА 2К12 КУБ: У ПАКЕТУ СТИЖУ И РАКЕТЕ

Фото: Андреј Малакр

Чешки председник Петр Павел најавио је да ће та земља Украјини да преда две батерије самоходног ракетног система земља – ваздух 2К12 Куб. Осим ракетних батерија чешки председник најавио је да ће украјинској ПВО бити предата и велика залиха ракета за тај ракетни систем које се налазе у чешким војним складиштима.

Иначе Чешка војска у свом наоружању има 4 батерије које ће у скоријој будућности заменити израелски ПВО систем СПИДЕР. Иначе чешка ове ракетне батерије користи за ПВО заштиту нуклеарних електрана.

Укратко о КУБ-у

Самоходни ПВО систем 2К12 КУБ конструисан је за заштиту копнених снага углавном оклопних једница од напада авиона који лете на средњим и малим висинама. Развој овог ракетног система почео је 1958 године за уништавање циљева у ваздуху који лете брзинама од 420-600 метара у секунди на висинама миминалним од 100 и максималним 5-7 км на даљинама до 20 км.

Организацијски самоходни ракетни пук у већини земаља које су га имале био је сличан совјетском моделу.

Ракетни пук састојао се из 5 самоходних батерија, батерије за управљање, команде пука и техничке батерије.

Сваку батерију чинила је станица за осматрање и навођење РСтОН, четири самоходна лансера 2П25 са по три ракете, два транспортна возила ЗИЛ-157.

Ракетни систем је призвођен од 1967. до 1982. године. Произведено је више од 500 ракетних система-батерија и неколико десетина хиљада ракета.

Данас је у наоружању 20 земаља света.

Овај ракетни систем је произвођен у две основне верзије 2К12 и 2К12Е познат као квадрат или извозна верзија. Постоје и модификације које се крећу са ознакама од М1-М4.

Овај ракетни систем користи два типа ракета 3М9МЕ и 3М9М3Е.

Иначе у саставу сваког ракетног дивизина налази се осматрачко радарска станица Р-40.

Срце сваке ракетне батерије јерадарска станица и четири самоходна лансирна оруђа. Откривање, праћење и означавање циљева код овог система је радарско. Ракете се лансирају након што глава за самонавођенје захвати циљ. Систем вођења ракета је полуактивно радарско самонавођење. Једноканални је по циљу на који се може лансирати по више ракета-највише две. Даљина границе зоне уништења циља је око 25 километара, а ближа 3-5 километара, док је максимална висина гађања око 14 километара. Вероватноћа уништења циља једном ракетом је од 0,74 до 0,96. Брзина ракете је 2,5 – 3 маха, а управља се помоћу покретног крмила на задњем делу. Ракета је опремљена близинским упаљачем који се активира 15-17 метара од циља.