БУНДЕСВЕР УПРКОС ДОНАЦИЈАМА КИЈЕВУ ПЛАНИРА ОБНОВУ ТЕНКОВСКЕ ФЛОТЕ! УМЕСТО 18 ЛЕОПАРДА 2А6 ДОБИЈА ВЕРЗИЈУ А8

Фото Принтскрин Јутјуб

ТВ Фронт/Ревија Обрамба

Стање тенковске флоте немачких копнених снага далеко је од идеалног (за Бундесвер), такође постоје проблеми и ограничења у области производње и обнове нове опреме. Немачки војни врх, међутим, намерава да се позабави овим проблемима. Предлаже се обнављање производње савремених тенкова и допуна тенковске флоте Бундесвера најновијим модификацијама главног борбеног тенка Леопард 2А8.

Крајем јануара неколико страних земаља је објавило намеру да из залиха сопствених армија пребаци главне тенкове Леопард 2 у Кијев. Немачка, која је развила и произвела такву опрему, требало би да игра водећу улогу у овим процесима. И званични Берлин је изразио спремност да додели одређени број тенкова и помоћне опреме и обавезао се да ће издати дозволе за поновни извоз „леопарда” из трећих земаља.

Након ових догађаја, шеф немачког министарства одбране Борис Писторијус најавио је да ће украјинским војним формацијама бити испоручено 18 главних борбених тенкова – МБТ модификација Леопард 2А6. Да би надокнадили ове „губитке“, планирали су да купе исти број нових тенкова, али детаљи таквих планова су углавном остали непознати. Они су откривени тек од стране Europaische Sicherheit & Technik (ESUT) у свом чланку “Neue Kampfpanzer – Bundeswehr soll leopard 2A8 erhalten”  почетком пролећа. Позивајући се на сопствене неименоване изворе у немачком руководству, он извештава о припреми новог уговора. Према његовим речима, Краус-Мафеи Вегман ће тренутно морати да произведе 18 тенкова најновије модификације Леопард 2А8.

Сада су у току припреме за потписивање уговора, које би требало да се појави у догледно време. Цела серија ће бити произведена у наредних неколико година и предата Бундесверу до краја 2025. Занимљиво је да ће немачке оружане снаге добити потпуно нове тенкове Леопард 2 први пут од 1992. године.

Према ЕСУТ-у, немачки командни тенк Леопард 2А8 углавном као привремена мера. Ова обнова је ограничене природе, смањујући разматрање могућег напретка. Истовремено, немачки произвођач КМВ већ ради на следећој надоградњи тенка леопард 2АКС, а сам дизајн прототипа захтева још две до три године.

Пројекат Леопард 2А8 би требало да буде заснован на постојећој верзији тенка 2А7ХУ. Потоњи производи КМВ од 2018. по наруџбини Мађарске и узимајући у обзир њене захтеве. Ова опција је до данас прошла неопходне провере и спремна је за производњу, а испорука првих резервоара ХУ верзије се очекује ове године.

Према познатим информацијама, Леопард 2А8 ће задржати све кључне одлуке и многе компоненте тенкова претходних модификација, како „2А7” тако и мађарског ХУ, што омогућава обнављање многих кључних елемената и компоненти. Због свих ових мера планирано је драматично повећање степена заштите, побољшање противпожарне ефикасности итд.

Труп и купола претрпели су значајне, али једва приметне промене споља. Унапређена је противминска заштита трупа и ојачана горња пројекција. Наводи се да је нова заштита направљена на бази оклопног челика, волфрама, керамике и пластичног пунила. Ажурирана комбинација компоненти и другачији дизајн би требало да повећа отпорност на све претње.

Тенкови 2А8 ће стандардно бити опремљени системом активне заштитеEuroTrophy,, модификованом верзијом израелског трофеја. „Европски“ систем активне заштите производиће заједничко предузеће које укључује немачки КМВ, израелски Рафаел и амерички Џенерал Дајнамикс. Раније је такав комплекс тестиран на Леопарду 2А7, али ће на новој, „осмој“ модификацији постати стандард.